Blijvend aantrekkelijk
De badplaats met de drie gezichten doet het beter dan haar buren. De stijging van de prijzen houdt langzaam maar zeker aan. De verkopers zijn tevreden, net als de groeiende groep mensen die hier hun vaste verblijfplaats hebben.
Positivisme alom. Dat de constante prijsstijging nu al tien jaar aanhoudt, is dan ook gemakkelijk te verklaren. De gemeente verkeert in blakende gezondheid, er zijn tal van activiteiten, met daarnaast pretparken en natuurgebieden. Dat alles trekt zowel tweedeverblijfhouders, vakantiegangers als vaste bewoners aan. Dat Oostduinkerke, Sint-Idesbald en Koksijde zelf elk een eigen profiel hebben, is bovendien meegenomen.
Luc Talpaert, vastgoedexpert en directeur van verschillende agentschappen van Century 21 in Koksijde en Nieuwpoort, nuanceert dat positivisme wel een beetje. “De markt doet het al bij al goed, maar we hebben onze manier van verkopen toch moeten aanpassen aan de evolutie van de markt. We zijn meer proactief geworden en hebben in het agentschap daarvoor zelfs een speciale functie in het leven geroepen: onze client service quality manager kan permanent informatie geven over de evolutie van het onroerende goed van een kandidaat-verkoper. Aangezien het aanbod hoger ligt dan de vraag, motiveert hij ook de kandidaat-kopers. Het is een vorm van betere dienstverlening.”
De prijzen van bestaande appartementen zijn volgens de cijfers van de federale overheidsdienst Economie gestaag geëvolueerd: +114 procent op tien jaar, +14 procent op vijf jaar en +2 procent vorig jaar. De referentieprijs ligt al drie jaar boven 300.000 euro (315.000 euro voor de 629 transacties in 2012); voor villa’s is dat 500.000 euro. In 2011 steeg hun prijs met 7 procent (146 transacties), terwijl de waarde van de huizen (minder talrijk met 31 transacties) met 4 procent toenam tot 280.000 euro.
Van tweede naar eerste verblijf
Talpaert wijst op een tendens op de lokale vastgoedmarkt: “Mensen die in Antwerpen of Brussel hebben gewoond en het einde van hun beroepsloopbaan bereiken, kopen hier iets om er ook te komen wonen. Zulke mensen hebben andere eisen. Omdat het wellicht hun belangrijkste en laatste aankoop is, willen ze een redelijke oppervlakte, een goede oriëntatie, een behoorlijk comfort en een goede afwerking. We zien dan ook steeds meer renovaties van oudere villa’s door investeerders. Die delen ze op en verkopen ze als twee woningen, elk met een fatsoenlijke ruimte.” Aan villa’s die om opfrissing vragen, is er overigens geen gebrek, maar voor een particulier blijft hun prijs vooralsnog te hoog.
PHILIPPE COULÉE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier