BLIJVEN LEREN
Internet ontstond als verzamelplaats van kennis en vervult die rol voor een groot stuk nog steeds. Alleen hoeft u geen wetenschapper meer te zijn om op het net iets op te steken.
HOW STUFF WORKS
www.howstuffworks.com
How Stuff Works ( HSW) legt van naaldje tot draadje uit hoe alles werkt. Er zijn secties over computers, auto’s, elektronica of wetenschap, maar HSW buigt zich evengoed over minder technische vragen. Zo is er een uitgebreid artikel over de zin en de werking van de Amerikaanse centrale bank (de Fed).
HSW gaat bovendien gretig in op actuele onderwerpen. Zo kan u momenteel lezen over de longziekte sars, een artikel dat sinds de eerste publicatie regelmatig up-to-date gehouden wordt. Een handige zoekmachine laat u snel de weg terugvinden in de honderden onderwerpen die de site rijk is.
Vooral opmerkelijk is hoe HSW erin slaagt om het de diverse bezoekersgroepen naar hun zin te maken. De site richt zich niet uitsluitend op kinderen en gaat de diepere details van een onderwerp zeker niet uit de weg. Tegelijkertijd is de uitleg helder en begrijpelijk, zodat u niet eerst een Engelse talenknobbel hoeft te hebben voor u met deze site overweg kan. Waar nodig worden artikels geïllustreerd met interactieve schema’s, animaties of geluidsfragmenten. Uiteraard horen bij de meeste artikels ook links voor wie toch nog meer wil weten over het onderwerp.
+ De site biedt absoluut voor elk wat wils. Het aanbod is breed, de be-handeling van de onderwerpen net diep genoeg. Alle artikels zijn gratis te raadplegen en makkelijk te printen. Bovendien verschijnen er geregeld nieuwe onderwerpen.
– Om de site gratis te houden, hebben de auteurs blijkbaar flink wat reclame moeten sprokkelen. Mede door de open lay-out en sommige wat misleidende links lopen inhoud en reclame vaak iets te veel in elkaar over.
DAILYGRAMMAR
www.dailygrammar.com
Een gratis dienst om uw kennis van de Engelse taal bij te spijkeren of op peil te houden. Informatie en oefeningen per mail of in het archief.
GUIDE TO GRAMMAR & WRITING
webster.commnet.edu/grammar
Laat u niet misleiden door de wat oubollige lay-out: deze site is een uitgebreid naslagwerk van Engelse grammatica en stijl.
SPREKEN IN HET OPENBAAR
www.lichaamstaal.com/
lichaamstaal.html?presentatie.htmlZonder angstzweet een publiek toespreken: dit artikel leert u hoe. En verklapt u ook waar u nu best met uw handen blijft.
TIMEMANAGEMENT
home.wanadoo.nl/r.w.verbrugge/inhoud.htm
Tot spijt van wie het benijdt: met 24 uur per dag zult u het echt moeten doen. Deze cursus leert u hoe u uw werkschema zo efficiënt mogelijk kan opstellen.
CIA WORLD FACTBOOK
www.cia.gov/cia/publications/factbook
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA publiceert het meest volledige naslagwerk over onze aardbol, met aandacht voor alle landen en informatie over alle aspecten.
LEREN. NL
www.leren.nl
De naam van deze site verklapt veel: leren.nl loodst nieuwsgierige surfers door naar de beste educatieve bronnen op het net.
FINANCIAL GLOSSARY
www.oasismanagement.com/glossary
www.investorwords.com/
U hoeft geen financieel wonderkind te zijn om Engelstalige economische publicaties te doorgronden. Deze sites leggen kort maar krachtig uit wat de verschillende termen betekenen.
YAHOO GROUPS
groups. yahoo.com
Experts en liefhebbers groeperen zich op het net graag rond hun favoriete thema. Veel kans dat ze dat bij Yahoo! Groups doen, een bijna oneindige verzameling van discussiegroepen en dus een aanspreekbron voor tips en advies.
BABEL ARABIC
i-cias.com/babel/arabic
Ook minder evidente talen komen op het net aan bod. Babel kan u zelfs helpen een mondje Arabisch te spreken, inclusief voorbeelden voor de juiste uitspraak.
LEXIQUE DES NEOLOGISMES INTERNET
www.humains-associes.org/Lexique/Lexique.html
Engelse internettermen botsen met de Franse taal. Verkiest uw correspondent la toile boven het web, dan kan u hier terecht voor de juiste Franse naam van honderden typische netwoorden.
NETIQUETTE
www.albion.com/netiquette
Nieuwe internetgebruikers krijgen nogal snel het etiket van ‘newbie’ of groentje opgeplakt. De kunst bestaat erin de ongeschreven regels van het web na te leven. Nu ja, ongeschreven: deze site helpt u al een aardig stuk op weg bij de ‘Netiquette’.
FUNTRIVIA
www.funtrivia.com
Een droom voor verwoede quizzers: FunTrivia herbergt meer dan 400.000 vragen en antwoorden. Wie zich op de sites inschrijft, kan zowel een quiz oplossen als er zelf een creëren.
HOE BEN IK IRRITANT?
www.lilith.demon.nl/irritant.html
Een cursus ‘irritant zijn’, waarbij we vooral niet instaan voor de gevolgen. Misschien wilt u gewoon zien hoever uw collega al gekomen is?
123TEST
www.123test.nl
Nederlandse pagina waar u onder meer uw (emotionele) intelligentie kan meten.
SPACE
www.space.com
Deze Amerikaanse website brengt in begrijpelijke taal nieuws en informatie over de verkenning van de ruimte. Space.com publiceert interessante artikels en fascinerende foto’s, maar is vaak te zwaar beladen met reclame en sponsoring.
ZAKENCULTUUR WERELDWIJD
www.executiveplanet.com
Kleine onoplettendheden kunnen grote gevolgen hebben. Komt u veel in contact met buitenlandse handelspartners? Dan kunt u maar beter zoveel mogelijk bijleren over hun (zaken)cultuur. Executive Planet geeft per land een overzicht van de lokale gewoonten en leert u bijvoorbeeld ook wat u vooral niet moet doen, hoe u zich best kunt kleden en hoe u mensen kunt en mag aanspreken. Zo zou het in België aan te raden zijn om lovend over het lokale bier te spreken, maar kunt u als buitenlander maar beter geen mopjes vertellen over Walen en Vlamingen. U bent gewaarschuwd. Niet alle landen komen aan bod, maar de belangrijkste handelspartners zijn zeker vertegenwoordigd.
GOOGLE ANSWERS
answers.google.com
Een wat aparte service van de zoekmachine Google om een speld in een hooiberg te vinden. Gebruikers kunnen vragen stellen aan medesurfers en bepalen hoeveel geld ze voor het antwoord overhebben. Wie de informatie via de zoekmachine van Google kan opsnorren, ontvangt het geld. Interessant omdat zowel vraag als antwoord – meestal – op de site worden afgebeeld, inclusief de links die de antwoordgever gebruikt heeft.
WIKIPEDIA
nl.wikipedia.org
Het internet op zijn openst: Wikipedia is een gratis encyclopedie in verschillende talen, waaronder Nederlands en puur vrijwilligerswerk. Wie zich geroepen voelt, kan een trefwoord een beschrijving meegeven en ziet dat meteen in de encyclopedie verschijnen. Meer nog: elke pagina kan door om het even wie naar believen aangepast worden. Wikipedia wordt op die manier één groot prikbord, zonder dat daarom de chaos overheerst. Integendeel, de sociale controle zorgt voor een kwalitatief aanbod, dat echter wel nog tijd moet krijgen om te groeien. De Engelstalige pagina’s zijn ondertussen al wat meer gerijpt en bijzonder nuttig.
MIT OPENCOURSEWARE
ocw.mit.edu
Een ander voorbeeld van openheid komt van de befaamde Amerikaanse universiteit MIT. Daar besloot men in september 2002 cursusmateriaal uit de verschillende colleges ter beschikking te stellen van een wereldwijd internetpubliek. Van antropologie over geschiedenis tot management – alle vakgebieden zijn vertegenwoordigd. Het hangt daarbij een beetje van de professor af hoeveel u kan meekijken: in het beste geval vindt u op de site nota’s, referenties en opdrachten terug. MIT beklemtoont dat het hier niet om een volledige zelfstudie gaat. Het project bevindt zich in een proeffase en gaat in september 2003 officieel van start.
FORUM BELEGGERSNET
www.cash.be/forum
Eigen lof stinkt, dus zeggen we er maar meteen bij dat het forum van Het Beleggersnet een initiatief van ons zusterblad Cash! is. De inhoud wordt echter gemaakt door de honderden bezoekers die op het forum ervaringen en tips uitwisselen over aandelen en andere beleggingsmiddelen. Gerangschikt per land en per bedrijf, vindt u hier een actieve gemeenschap met alle niveaus van ervaring die elkaar graag met raad bijstaat.
Raphael Cockx / raphael.cockx@trends.be / Bruno Leijnse / Robert van Apeldoorn / robert.van.apeldoo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier