Blauwe hemel boven bankenland
De vooruitzichten voor de financiële sector zien er voorlopig veelbelovend uit.
2006 was een topjaar voor de banken en de verzekeraars, met hoge winsten, sterke inkomsten en de kosten onder controle, en het ziet ernaar uit dat ze ook dit jaar de wind in de zeilen hebben. Maar mooie liedjes duren niet lang en daarom ben ik wat pessimistischer voor 2007. Al is er nog geen enkel signaal dat 2007 minder goed zal zijn,” stelt Ivan Lathouders, analist van Bank Degroof.
De hoge rente maakt dat de banken mooie rente-inkomsten opstrijken. Alleen wanneer ze het rendement op de spaarboekjes optrekken, zullen die inkomsten tanen. Of de banken van plan zijn de basisrente van een spaarrekening te verhogen, is voorlopig een raadsel, maar als de kortetermijnrente verder blijft stijgen, zullen ze er niet onderuit kunnen.
Verder kunnen de banken en de verzekeraars nog flink groeien in spaarproducten op lange termijn, zoals levensverzekeringen en beleggingsfondsen. De Belgen blijven daarin massaal investeren. Naast Tak 21 en Tak 23 – beide levensverzekeringen, maar met een verschillend risico – rukt nu ook Tak 26 op, zeg maar een kapitalisatieproduct, voorgesteld als alternatief op een spaarboekje.
Toch zit de financiële sector met twee onzekerheden: de beurs en de economie. Lathouders: “Ik ben conservatief en dus ga ik ervan uit dat 2007 wat minder goed zal zijn. Dat zal niet alleen gevolgen hebben voor de beursactiviteiten van de banken en de verzekeraars, maar ook voor hun kredietportefeuilles. Het valt niet uit te sluiten dat de kredietwaardigheid van de klanten wat verslechtert. Kmo’s kunnen het even lastig krijgen om hun leningen af te betalen als gezinnen met een hypothecaire lening.”
Nog een uitdaging voor de financiële sector is de bijkomende regelgeving. Mifid voor een betere bescherming van de belegger, Sepa voor een vereenvoudigd betaalverkeer in Europa, Basel II met aangepaste solvabiliteitsnormen… Allemaal initiatieven van Europa die de sector danig door elkaar gooien. Consumentenorganisaties staan op hun achterste poten en manen de banken aan de kosten niet door te rekenen aan de klanten. De vraag is of dat houdbaar is en of de Belg zal blijven genieten van voordelige bankdiensten, terwijl de rest van Europa meer moet afdokken. Kostenverhogingen zitten eraan te komen, maar eerder stapsgewijs dan ineens.
Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector, hoedt zich alvast voor de toekomst en pakt dit jaar uit met een imagocampagne, waar de banken als betrouwbaar en transparant uit moeten komen. Dat de banken massaal aanwerven, zal hun reputatie alvast een handje helpen. Febelfin becijferde ruim 5500 aanwervingen in 2005 en ook in 2006 hield de trend aan. Fortis had 1200 vacatures, ING ongeveer 900, KBC 700 en ook Dexia spreekt van honderden. Zal de aanwervingsgolf blijven duren? De aanwervingen komen er na jaren van fusies en overnames, waarin afslankingen legio waren. En ook nu liggen er buitenlandse kapers op de kust, op zoek naar interessante overnameprooien. Fortis en Dexia zouden hun best kunnen smaken. Een Europese consolidatie van het financiële landschap staat in de sterren geschreven.
SaS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier