Biotech onder stoom
In de eerste vier weken van dit jaar gingen Belgische biotechnologieaandelen 15 tot 40 procent hoger. Hoe duur of goedkoop zijn die moeilijk te waarderen aandelen? Een nieuwe waarderingsratio biedt een leidraad.
Beleggers zijn wanhopig op zoek naar groei in een wereld waarin de groei stilvalt. In hun zoektocht komen ze vaak uit bij biotechnologiebedrijven. Dat zijn beleggingen die potentieel fors kunnen groeien, maar die ook veel risico inhouden. “De Belgische biotechnologieaandelen waren aan een inhaalbeweging toe”, vindt Jan De Kerpel, de biotechspecialist van KBC Securities. “In de Verenigde Staten is de rally al twee à tweeënhalf jaar aan de gang. De Belgische sector wordt stilaan ook rijper, met meer geneesmiddelen die in de laatste testfase zitten. Dat verantwoordt hogere waarderingen. Daarnaast houdt biotechnologie een soort belofte in en oefent de sector een grote aantrekkingskracht uit op kleine beleggers.”
Met de hoed rondgaan
De Brusselse beurs is een biotechnologieaandeel rijker: Bone Therapeutics tekende voor de eerste beursgang van het jaar. De spin-off van de Université Libre de Bruxelles heeft twee botvormende celtherapieën ontwikkeld: een met beenmergcellen van de patiënt (Preob) en een met beenmergcellen van een vrijwilliger (Allob). Preob en Allob worden getest op mensen voor de behandeling van vijf medische problemen. De klinische testen voor de behandeling van niet-helende breuken en osteonecrose — het afsterven van bot in de heup — zitten in de laatste fase. Als de resultaten meevallen, kan het bedrijf een dossier voor de goedkeuring door de autoriteiten indienen. Met het geld van de beursintroductie kan Bone Therapeutics naar schatting vier jaar verder.
De teller staat nu op acht biotechnologiebedrijven met een eerste of een tweede notering in Brussel. In ruim anderhalf jaar trokken vier Belgische biotechbedrijven naar de beurs. Begin juli 2013 gaf Cardio3 Biosciences de aftrap. Vorig jaar volgden Genticel, dat een vaccin ontwikkelt voor vrouwen met het humaan papillomavirus, en Argen-X, dat medicijnen ontwikkelt op basis van antilichamen van lama’s.
Net als Bone Therapeutics gebruikt Cardio3 Biosciences celtherapie, maar dan voor de behandeling van chronisch hartfalen. Het is wachten tot midden 2016 op de resultaten van de laatste fase van het klinische onderzoek voor de goedkeuring van de belangrijkste therapie C-Cure in Europa. Het bedrijf had eind vorig jaar nog 32 miljoen euro cash op de balans. Volgens berekeningen van Jan De Kerpel kan Cardio3 Biosciences daarmee iets langer dan een jaar blijven draaien. De Kerpel verwacht dat het dit of volgend jaar opnieuw met de hoed rondgaat bij beleggers.
Cash verbranden
Door de nettocash af te trekken van de beurswaarde en dat bedrag te delen door de cash, krijg je volgens De Kerpel een idee van de waarde die beleggers kleven op de producten in de pijplijn van een biotechnologiebedrijf. Het valt onmiddellijk op dat het potentieel van C-Cure van Cardio3 Biosciences hoog wordt ingeschat (zie tabel). Cardio3 Biosciences heeft een verhouding tussen de ondernemingswaarde en de cash van 7,7. “Voor bedrijven die producten in ontwikkeling hebben en cash verbranden ligt de verhouding normaal tussen 2 en 5”, zegt De Kerpel.
Ook de ondernemingswaarde van MDxHealth (8,4) en Tigenix (6,9) ligt fors hoger dan 5 keer de cash. “De beurskoers van Tigenix houdt al volop rekening met een positieve uitkomst van de laatste testen voor Cx601, een middel tegen de vorming van perianale fistels bij patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn”, zegt De Kerpel. “Dat betekent dat er nog maar weinig opwaarts potentieel is bij de bekendmaking van positieve fase III-resultaten, terwijl de koers wel kan onderuitgaan bij negatieve resultaten.” Beleggers worden met andere woorden niet meer voldoende vergoed voor het risico dat ze nemen.
MDxHealth ontwikkelt diagnostische testen en haalt al wat inkomsten uit de verkoop van testen voor darmkanker- en prostaatkanker. Het bedrijf organiseerde in november nog een kapitaalronde bij grote beleggers. Als het bedrijf in hetzelfde tempo cash blijft verbranden, is alle cash in minder dan twee jaar de deur uit. De Kerpel: “Het bedrijf verbrandt naar eigen zeggen veel minder cash dan vroeger, sinds het heeft gesnoeid in het werkkapitaal.”
Daarnaast zijn er biotechnologiebedrijven waarvoor beleggers bijna alleen maar voor de cash betalen. Dat is het geval bij ThromboGenics, Argen-X en Ablynx, waar de verhouding tussen de ondernemingswaarde en de cash tussen 1 en 2 schommelt.
Positief nieuws
Behalve de cashpositie is de nieuwsstroom het belangrijkste voor beleggers in biotechnologie. Om de koers hoger te sturen is positief nieuws nodig. “Bij ThromboGenics verwacht ik dat het nog een tijd windstil zal blijven. De verkoop van het oogmedicijn Jetrea in de Verenigde Staten lost de verwachtingen niet in. En ook partner Novartis kan de verwachtingen niet inlossen voor de verkoop van Jetrea buiten de Verenigde Staten. Beleggers kunnen nog hopen op nieuwe toepassingen voor Jetrea, maar die onderzoeken zijn nog niet meteen afgerond. Het duurt nog wel enkele jaren vooraleer ze daarvoor de goedkeuring op zak hebben.” U hoeft zich met andere woorden niet te haasten om ThromboGenics te kopen.
De Kerpel raadt zijn klanten wel aan Ablynx, Galapagos, Argen-X en Genticel te kopen voor de aankondiging van de testresultaten. In tegenstelling tot Tigenix weegt het opwaartse potentieel bij die bedrijven wel op tegen het risico op een slechte uitkomst.
ILSE DE WITTE
“De Belgische biotechnologieaandelen waren aan een inhaalbeweging toe”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier