Bij de kampioen

Michel Doukissis werd bekroond als “Eerste Kok van België” en opende zijn eigen restaurant in Sint-Genesius-Rode.

Michel Doukissis was amper een jaar oud, toen hij met zijn ouders van Griekenland naar België kwam. Hij kreeg een opleiding tot kok en maakte carrière in de keukens van grote Brusselse hotels. Michel was al vijf jaar chef-kok van het Leopold Hotel, toen hij besloot deel te nemen aan de wedstrijd Prosper Montagné. Hij haalde de eerste prijs en de titel Eerste Kok van België 1997.

Nu of nooit, moet de kampioen gedacht hebben : hij pakte zijn messen bijeen en begon voor eigen rekening in zijn woonplaats Sint-Genesius-Rode, waar hij zich met potten en pannen installeerde in het vroegere huis van een traiteur tegenover het station. Deze keer kan Michel Doukissis niet steunen op de infrastructuur van een groot hotel ; hij moet zelf de kosten in de gaten houden en zijn eigen cliënteel opbouwen. Daarom is hij bescheiden begonnen. Drempelverlagend is het ontdekkingsmenu van vier gangen voor 1100 frank (met wijnen 1600 fr.).

Wij bezochten restaurant Michel D. op een doordeweekse avond en parkeerden voor het witgeschilderde huisje met blauwe luifels. De buitendeur klemde nog een beetje. Binnen werden wij verrast door de stemmige, in aardse kleuren gesponste en sober gedecoreerde vertrekken. Planken vloeren, rotan meubilair en feestelijk gedekte tafels met polyester crêpekleedjes en in gaas verpakte servetten zorgen voor een warme en elegante atmosfeer. Op de achtergrond klonk new age-gekweel van Wim Mertens.

De jongeman die aan onze tafel verscheen, stond met zijn mond vol tanden toen we hem om advies vroegen. Gelukkig bood de vrouw des huizes hulp ; zij is afkomstig uit Gent en een en al vriendelijkheid. Wij kozen kwartel en kalfszwezerik, bereid in een pannetje met ragoût van artisjokken en een met notenolie geparfumeerde salade (525 fr.). Daarbij kwam een glaasje huiswijn (120 fr.) : een rode Château Tutiac uit Bordeaux.

Dan volgde het hoofdgerecht waarmee Michel kampioen werd : in de pan gegaarde zeeduivel, geserveerd op een bedje van gebraiseerd witloof en vergezeld van preistoemp, een boudin van zeeduivel, een balluchon van kool, een mille-feuille van groenten en een saus van Chimaybier (790 fr.). Omdat de wijnkaart-in-opbouw geen passend half flesje vermeldde, dronken we hierbij een glas Chimaybier (120 fr.). Dat bleek een gelukkige keuze.

Ook het dessert, een charlotte van drie soorten chocolademousse met zelfgebakken boudoirs (225 fr.), was één van de winnende gerechten uit de wedstrijd Prosper Montagné. Wij betaalden iets minder dan 2000 frank per persoon en gingen voldaan de deur uit.

PIETER VAN DOVEREN

Michel Doukissis en de vrouw des huizes De Eerste Kok van België, prijs Prosper Montagné begon een bescheiden restaurant met een drempelverlagend ontdekkingsmenu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content