Big bank boss

Brussel heeft er sinds kort een nieuwe bank bij: Hong Kong and Shanghai Banking Corporation(HSBC). Aan het hoofd van de zetel in Brussel staat Steven Shaw.

HSBC is een van ‘s werelds grootste leveranciers van financiële diensten. Steven Shaw: “De aanwezigheid in Brussel van een aantal coördinatiecentra maakte het voor ons belangrijk om hier te opereren. Internet en e-mail zorgen wel voor een vlotte communicatie, maar rechtstreeks contact onder vier ogen met de cliënt is nog steeds essentieel. Ook vonden onze klanten Brussel een te belangrijke plaats om er niet vertegenwoordigd te zijn. Het vult een gat in onze geografische spreiding.” Samen met Brussel werden gelijktijdig ook in Amsterdam en Dublin kantoren geopend.

Steven Shaw werd in 1958 geboren in Londen en liep school in Berkhamsted, een van de public schools in de traditie van Eton. Daar kreeg hij in 1978 de aanbieding van HSBC om bij hen aan de slag te gaan als international officer trainee. Shaw: “Ik had de keuze tussen hogere studies en HSBC en koos voor het laatste.” Als international officer van HSBC verbleef hij onder meer in Hamburg, Saudi-Arabië, Bahrein, Dubai, het Amerikaanse eiland Guam, Nieuw-Zeeland, Macao en natuurlijk Hongkong, nog steeds de thuisbasis van de bank. Daar verbleef hij in totaal zeven jaar. De international officers vormen een speciaal korps binnen de bank dat zowat 360 mensen telt.

HSBC heeft wereldwijd zo’n 5000 kantoren in 79 landen en haalt daarmee een omzet van bijna 500 miljard dollar (20.000 miljard frank). Daarmee mag ze zich tot de absolute wereldtop rekenen. In de voorbije jaren nam de bank de Mid-Med Bank in Malta en de Braziliaanse Banco Bamerindus over. Op dit ogenblik wordt de Amerikaanse Republic National Bank ingelijfd. Shaw: “Wij staan sterk in het Verre Oosten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar nog zwak op het Europese continent.”

Over Brussel, waar hij sinds een jaar verblijft, is hij zeer te spreken. Shaw: “Het eten hier is goed en in de weekends is er altijd iets te beleven. In bankieren is België op sommige vlakken een topland. Jullie elektronische betaalverkeer met Proton en een systeem als Isabel behoren tot de beste ter wereld. Jullie staan verder dan de Amerikanen en de Britten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content