‘Bewust leiderschap’
Het is opvallend hoe vaak het woordje ‘bewust’ valt in het gesprek met Chris Vansnick, senior projectmanager bij Brussels Airport Company, en zijn mentor Annik Bosschaerts, COO van The Bank of New York Mellon. Kies bewust je eerste baas, eerder dan een baan te kiezen enkel op basis van de jobinhoud, raadde Annik Bosschaerts haar mentee aan tijdens een van hun maandelijkse sessies. “Ik kan haar daarin volgen”, zegt Chris Vansnick, vierenhalf jaar aan de slag in de afdeling strategic development van Brussels Airport Company, die zich bezighoudt met infrastructuurprojecten. “Een goede baas helpt je snel vooruit in het begin van je carrière. Pas later in je loopbaan kun je de jobinhoud voorop- stellen.”
Toen Chris Vansnick een dagje meeliep met de COO van The Bank of New York Mellon viel het hem op hoe bewust Annik Bosschaerts omgaat met leiderschap, terwijl hij zelf meer de neiging heeft de zaken meer intuïtief aan te pakken. “Ik dacht niet echt na over welk gevolg mijn gedrag heeft op iemand anders, of welke perceptie iets creëert. Annik denkt daar hard over na.” Ook Bosschaerts heeft dat moeten leren. “Aan de ene kant moet je goed nadenken over je persoonlijke brand. Hoe wil je dat mensen over je denken als leider of manager, en kom je ook zo over? Aan de andere kant moet je beseffen welke impact je hebt als leider. Als de baas zit te wenen, zit de hele groep te wenen. Als de baas zegt dat de groep goed bezig is, maar iedereen nog een tandje moet bijsteken, dan heeft dat een heel ander effect. Het gaat erom je medewerkers te inspireren, hen deel te laten uitmaken van de reis.”
Chris Vansnick vertelt over een situatie op het werk die hem zonder dit traject wellicht kwaad of gefrustreerd had gemaakt. Nu pakte hij het anders aan. “Door bewust over zo’n situatie na te denken, kun je ze beter in een kader plaatsen en er lessen uit trekken. Er is altijd een reden waarom mensen op een bepaalde manier reageren. Soms zit er een kern van waarheid in, soms is het perceptie. Maar als je zelf met wrok en frustratie blijft zitten, leer je er nooit iets uit.” De gesprekken met Annik Bosschaerts hielpen de tweeëndertigjarige Vlaams-Brabander om het beeld scherper te stellen van wat hij in zijn carrière wil. “Ik ben nu een projectmanager, maar ik wil sterker worden in people leadership: hoe leid ik mensen en hoe leid ik een groep naar een doel? Daarbij gaat het niet meer over een individuele prestatie, maar over een groepsprestatie.”
Annik Bosschaerts was op Vansnicks leeftijd helemaal niet bewust bezig met haar carrière. “Een grote fout en een van de redenen waarom ik zo graag mentor ben. Het zou een goede zaak geweest mocht als ik op mijn 32ste een mentor hebben gehad”, zegt Annik Bosschaerts, die van persoonlijke assistente bij een advocatenbureau opklom tot COO van een Europese bank. “Ik ben ook in mijn eigen bedrijf mentor van collega’s.”
Geen van beiden heeft uitgesproken leiders naar wie ze opkijken. Annik Bosschaerts observeert graag het gedrag van leiders om te leren uit hun voorbeeld of fouten. Chris Vansnick heeft een boontje voor tegendraadse figuren, zoals econoom Paul De Grauwe. “Ik ga niet altijd akkoord met zijn ideeën, maar hij zoekt altijd het contraire standpunt op en geeft daar goede argumenten voor. Zelf probeer ik ook vaak advocaat van de duivel te spelen. Pas als je een idee omdraait, kun je de diepere waarde of gedachte erachter blootleggen.”
Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Elke week verklapt één van de 15 duo’s wat ze hebben geleerd.
Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.
Benny Debruyne, fotogra?e Debby Termonia
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier