Bewerk uw foto’s online

Voor fotobewerking bestaan er tal van grafische softwarepakketten. Maar waarom zou u eens geen online ‘photo editor’ uitproberen? Dan hoeft u niets te installeren op uw computer.

Algemene fotobewerkers zijn er online bij de vleet. Webtools als Fotoflexer, Lunapic, Pixenate en Pixer.us hebben een mooi arsenaal aan mogelijkheden in huis. Bovendien zijn ze volledig gratis. Daarnaast zijn er de onlinediensten die uitblinken in een specifieke taak. We hebben u al laten kennismaken met Rsizr: daarmee kunt u op een intelligente manier het formaat van uw digitale foto’s wijzigen. Hierbij wordt een speciale techniek gebruikt, waarbij zones met veel details zoveel mogelijk intact worden gehouden. Aan een gezicht wordt bij het herschalen dus meer belang gehecht dan aan een witte muur.

BeFunky moet het voornamelijk hebben van ‘special effects’. Hiermee kunt u uw digitale foto omvormen tot bijvoorbeeld een cartoon, een houtskooltekening of heuse popart. Die bevatten dan wel een watermerk. Wilt u dit liever niet of heeft u de behoefte aan nog meer effecten, dan moet u upgraden naar de Plus-versie (49,99 dollar per jaar). Via het Create-menu krijgt u ook toegang tot de Goodies: extra attributen die u op uw foto kunt plakken. Dat kan bijvoorbeeld een tekstballon zijn, maar daarvoor geven wij de voorkeur aan Kyolo en Bubblesnaps. Dat laatste laat u zelfs ‘dynamische’ spraakballonnetjes toevoegen. Zo kunt u in een foto met twee personen een heuse dialoog tot stand brengen. Het resultaat is weliswaar enkel online te bekijken en kan dus niet bewaard worden op uw pc.

Op de cover

Ook leuk is MagMyPic: met deze webdienst kunt u een foto plaatsen op de cover van een fictief tijdschrift. Die kunt u posten op onder meer Facebook, Twitter en Blogger. U kunt de html-code ook kopiëren naar uw eigen website. Photo505 laat u eveneens sjablonen kiezen waarin u een foto kunt plakken. Dat zijn niet alleen covers van een aantal echte tijdschriften, maar ook billboards, schilderijen, montages, enzovoort. Wel jammer dat de module niet echt flexibel is: een foto verschuiven of herschalen kan bijvoorbeeld niet. Ook hier kunt u het resultaat via de Add this-knop met anderen delen via bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Maar ook integreren in uw website of blog, doormailen en bewaren op uw computer zijn mogelijk.

Vergelijkbaar is PhotoFunia: dat biedt ook leuke sjablonen aan, waaronder zelfs enkele bewegende. Zoals een boek waarin gebladerd wordt of een film die afgespeeld wordt op televisie. De bewerkte foto kunt u bewaren, doorsturen als postkaart en verwerken in uw website. Met LoonaPix ten slotte kunt u eveneens tal van leuke templates uitkiezen. Ze zijn zelfs origineler en kunstzinniger dan die van Photo505 en PhotoFunia. Via de Create-knop krijgt u het resultaat te zien. Dat kunt u dan bewaren, delen met anderen of rechtstreeks doormailen.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content