Beterschap gewenst
De Bel-20 heeft een mooie prestatie achter de rug in 2013. De industriële aandelen in de index stelden teleur. Komt er in 2014 beterschap voor Bekaert, Solvay en Umicore?
De Bel-20 lijkt op weg om voorbij de grens van 3000 punten te gaan. Dat niveau heeft de Belgische sterindex niet meer gehaald sinds de teloorgang van Fortis in 2008. De industriële waarden in de index — Solvay, Umicore en Bekaert — stelden een na een teleur, ondanks de versnelling van de wereldwijde groei.
Bekaert Niet te voorspellen
Bekaert heeft een behoorlijk beursjaar achter de rug, met een stijging van 17,6 procent, geheel in lijn met de prestatie van de Bel-20. Maar in de laatste twee maanden van 2013 heeft het aandeel bijna 20 procent moeten prijsgeven. De koers is nog altijd maar een fractie waard van zijn record van ruim 80 euro, dat werd bereikt in de eerste helft van 2011. Het aandeel kreeg het moeilijk, toen Bekaert in het voorjaar van 2011 moest toegeven dat de prijzen van staaldraad voor zonnepanelen — de motor achter zijn royale marges in Azië — onder grote druk stonden door de toenemende concurrentie. Volgens analisten kwam bijna de helft van de winst van Bekaert in die periode van die niche. Door de terugval van de prijzen en de moeilijke conjunctuur zag de staaldraadproducent zijn bedrijfswinst tussen 2010 en 2012 kelderen met 80 procent (exclusief uitzonderlijke elementen).
Toen de groep zich eindelijk leek te herstellen, kreeg ze door overcapaciteit ook te kampen met moeilijkheden in haar tweede specialiteit, staaldraad voor de versterking van radiaalbanden. De spelers in die sector hadden te optimistisch geïnvesteerd in Azië. Dat woog op de lokale prijzen, maar ook op de prijzen in de Verenigde Staten, waar sommige bedrijven een deel van hun Aziatische overcapaciteit naartoe exporteerden. De koersdaling sinds november was dan weer te wijten aan de omzetdaling van 11 procent in het derde kwartaal. Die was deels een gevolg van een fors omzetverlies in Noord-Amerika, waar de prijzen daalden. In Latijns-Amerika lijdt Bekaert onder de economische crisis en de waardedaling van verscheidene valuta’s, waaronder Venezolaanse bolivar en Braziliaanse real.
Voor 2014 rekenen de analisten op een verdubbeling van de winst per aandeel tot 1,48 euro. Maar de voorbije jaren hebben duidelijk gemaakt dat het bijzonder moeilijk is de resultaten van Bekaert te voorspellen. Ondanks alle onzekerheden is het aandeel, tegen meer dan 17 keer de verwachte winst voor dit jaar, nog altijd vrij duur.
Solvay Groeien is transformeren
Anders dan Bekaert is Solvay er in 2011 en 2012 wel in geslaagd te voldoen aan de verwachtingen van de markten, met de overname en de integratie van de Franse chemiegroep Rhodia. Die operatie werd gefinancierd met fondsen uit de verkoop van de farmaceutische tak aan de Amerikaanse groep Abbott. In de lente van 2012 nam Jean-Pierre Clamadieu, de voormalige nummer één van Rhodia, het roer over van Christian Jourquin als CEO van Solvay.
Ondanks de sombere economische context slaagde het bedrijf erin vrij stabiele resultaten neer te zetten in 2012. 2013 was een veel moeilijker jaar door de prijsdaling van de guarplant en de duurdere euro. Over negen maanden is de nettowinst gekelderd met 26 procent. De groep zag zich genoodzaakt haar vooruitzichten voor 2016 neerwaarts bij te stellen: ze gaat nu uit van een ebitda-resultaat van 2,3 à 2,5 miljard, tegenover een eerdere doelstelling van 3 miljard. Op de beurs vierde Solvay zijn 150ste verjaardag met een bescheiden stijging van 5 procent, waarmee het ver onder de prestaties van de markt bleef.
Ondanks die waarschuwing rekent Solvay nog altijd op een gemiddelde groei van zijn ebitda met 10 procent per jaar van 2013 tot 2016. Positief is ook dat het bedrijf vorig jaar zijn transformatie in een stroomversnelling heeft gebracht met de oprichting van een joint venture voor zijn pvc-activiteiten — waar het op termijn wil uitstappen — en met de overname van Chemlogics. Dat bedrijf is gespecialiseerd in chemische producten voor de exploratie van schaliegas in de Verenigde Staten. De kernactiviteiten zijn voortaan speciale polymeren (composietmaterialen, schermen), zeldzame aarden (katalysatoren, elektronische producten) en chemische producten voor de exploratie van koolwaterstoffen.
In 2014 moet Solvay kunnen profiteren van het verwachte herstel van de wereldwijde conjunctuur en zelfs van een daling van de euro tegenover de dollar. Het aandeel staat nog altijd hoog gewaardeerd tegen 17 keer de verwachte winst voor 2013. Dat wijst erop dat de markten dit jaar al een verbetering van de cijfers verwachten, ondanks de pessimistische uitlatingen van de analisten van JP Morgan Chase. Die hebben het aandeel opgenomen in hun lijst van snel te verkopen waarden, met een koersdoel van 80 euro.
Umicore Koffiedik kijken
Umicore heeft sterk geleden onder de instorting van de prijs van goud en andere edelmetalen. Die prijsdalingen hebben een rechtstreekse impact op de resultaten van de recyclageafdeling, die meer dan de helft van de groepswinst oplevert. Tussen 2011 en 2013 zag Umicore zijn bedrijfswinst volgens de recentste schattingen met een kwart slinken. Vorig jaar moest het bedrijf twee winstwaarschuwingen de wereld insturen.
Voor 2014 blijft het voorlopig koffiedik kijken. Dat wordt geïllustreerd door het verschil van 30 procent tussen de winstvooruitzichten van de verscheidene analisten — een gevolg van de volatiliteit van de prijzen van edelmetalen. Op lange termijn heeft Umicore nog altijd een sterk groeiprofiel. Zo heeft het zijn recyclagecapaciteit voor gebruikte elektronische apparaten en katalysatoren op zijn grote Hoboken-site uitgebreid met 40 procent.
Op de beurs worden die gunstige vooruitzichten beloond met een vrij hoge waardering. De verwachte koers-winstverhouding voor 2013 bedraagt bijna 17. Dat beperkt het stijgingspotentieel van het aandeel in 2014, tenzij de koers van de edelmetalen in de hoogte zou schieten.
CÉDRIC BOITTE
Op de beurs vierde Solvay zijn 150ste verjaardag met een bescheiden stijging van 5 procent, waarmee het ver onder de prestaties van de markt bleef.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier