Beter weer op komst

De wereldwijde economische crisis, verergerd door de onzekerheid over de H1N1-grieppandemie, heeft van 2009 een van de moeilijkste jaren voor de toerismesector gemaakt.

Vorig jaar was bijzonder zwaar voor de toerismesector. De Europese en Amerikaanse economieën gingen achteruit, het vertrouwen van de consumenten was totaal afwezig en het vakantiebudget ging bij veel gezinnen in rook op omdat er in de uitgaven moest worden gesnoeid. Dat had uiteraard een impact op de internationale reizen in 2009. Volgens de cijfers van de World Tourism Organization (WTO) daalde het aantal toeristen met 4 % tot 880 miljoen. Bovendien waren ze niet alleen minder talrijk, ze waren ook een stuk zuiniger. Ze gaven met zijn allen 6 % minder uit dan in 2008, toen ze volgens de WTO 944 miljard dollar hadden besteed.

“De wereldwijde economische crisis, verergerd door de onzekerheid over de H1N1-grieppandemie, heeft van 2009 een van de moeilijkste jaren voor de toerismesector gemaakt”, aldus de WTO in een persbericht. Vooral Europa kreeg zware klappen. Het aantal toeristen ging er met 6 % achteruit na een bar slecht eerste semester (-10 %). Het Amerikaanse continent deed het nauwelijks beter met een terugval van 5 % en in Azië werd er een daling van 2 % opgetekend. Alleen Afrika slaagde erin om tegen de stroom in te zwemmen en met 5 % te stijgen.

Jaar van herstel

Vandaag zien we echter wat opklaringen aan de hemel. “De resultaten van de voorbije maanden doen ons vermoeden dat de markt aan het herstellen is en dat dit herstel zelfs een beetje vroeger komt en iets sneller verloopt dan aanvankelijk verwacht”, aldus de WTO. De internationale verplaatsingen van reizigers zouden volgens de organisatie dit jaar met 3 à 4 % moeten groeien. Het optimisme van de WTO over 2010 is onder meer te danken aan het feit dat er al tekenen van herstel konden worden waargenomen in het tweede semester van vorig jaar in de regio’s Azië/Stille Oceaan en Midden-Oosten. Dit jaar zullen alle regio’s in de wereld opnieuw met groei aanknopen, maar die groei zal lager liggen in Europa (+1 tot 3 %) en Amerika (+2 tot 4 %) dan in Azië/Stille Oceaan (+5 tot 7 %) en in het Midden-Oosten (+5 tot 9 %).

In 2010 worden er ook diverse grote evenementen georganiseerd die toeristen zullen aanmoedigen om hun koffers te pakken: de Wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika, de wereldtentoonstelling in Sjanghai en de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver.

De sanering van de sector, die zich door de crisis gedwongen ziet om zich te richten op zijn meest rendabele activiteiten, is een ander argument dat pleit voor het herstel van de groei. Ook het ecologische toerisme is in omvang toegenomen en spreekt steeds meer toeristen aan.

Ten slotte dragen ook het teruggevonden vertrouwen bij consumenten en bedrijven en een beperkte inflatie en lage rentevoeten bij tot een verbetering van de marktomstandigheden voor de toerismesector.

Keerzijde van de medaille

We moeten echter realistisch blijven, want er zijn nog altijd een aantal kapers op de kust die de groei van de toerismesector kunnen intomen. De hoge werkloosheidscijfers en het broze herstel van de economische groei aan weerszijden van de Atlantische Oceaan zouden nog een tijdje kunnen wegen op de marges van de bedrijven binnen de sector.

Een andere risicofactor is een mogelijke plotselinge opstoot van de A/H1N1-grieppandemie. De crisis lijkt ingedijkt, maar risico’s zijn nooit uit te sluiten.

Evenmin te verwaarlozen is de impact van de olieprijzen. Die kunnen erg schommelen en een sterke stijging van de prijs van het zwarte goud zal een neerwaartse druk uitoefenen op de cijfers van de sector.

Ondanks die paar donkere wolken blijven we optimistisch voor de sector. Aangezien 2009 bijzonder pijnlijk was voor de touroperators, zijn hun waarderingen onder druk blijven staan en zijn er vandaag echte koopjes te doen.

Door Karine Huet

Aangezien 2009 bijzonder pijnlijk was voor de touroperators, zijn hun waarderingen onder druk blijven staan en zijn er vandaag echte koopjes te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content