Betalen met cheque wordt moeilijk, ook bij de notaris
Cheques zullen tegen 2010 vrijwel verdwenen zijn. De banken geven de voorkeur aan elektronische betalingen, zoals overschrijvingen, want die kosten hun veel minder. “Het opmaken van een circulaire cheque, beter gekend als een bankcheque, kost de banken 1,25 euro per stuk. Terwijl een elektronische betaling maar een paar eurocenten kost. De rekensom is dan ook snel gemaakt,” vertelt Marina De Moerlooze, de woordvoerster van Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector in België.
Niet alleen de banken willen van de cheques af, ook de Europese Commissie ziet de cheque liever verdwijnen. Europa pleit voor een geharmoniseerde Europese betaalmarkt en cheques hebben daar geen plaats meer in. Om de eenvoudige reden dat cheques nog amper worden gebruikt. “In 2005 schreven de banken nog ongeveer 15 miljoen cheques uit. Dat is bitter weinig, vergeleken met de elektronische overschrijvingen. Het aantal overschrijvingen kwam op zo’n 700 miljoen,” verduidelijkt Marina De Moerlooze.
Toch zijn er nog plaatsen waar een cheque een courante zaak is. Op de veemarkt bijvoorbeeld. Of wanneer u een huis of een wagen koopt. Uw bank schrijft dan een cheque uit die u afgeeft aan de notaris of aan de garage. “Wij wisten dat de cheque vroeg of laat ging worden afgeschaft en hebben daarop geanticipeerd,” meldt de Koninklijke Federatie van het Notariaat. “Notarissen moedigen hun cliënten al een tijdje aan om een overschrijving te doen in plaats van een cheque mee te brengen. Met wisselend succes.” Vandaag zou nog 80 % van de betalingen bij de notaris met een cheque gebeuren.
“Een elektronische overschrijving kan een cheque makkelijk vervangen. Je zou zelfs zover kunnen gaan dat de betaling onmiddellijk ter plekke gebeurt. Je bekijkt je nieuwe wagen in de garage en is alles in orde, dan ga je even op het internet, waar je de betaling uitvoert met je pc-banking,” aldus Marina De Moerlooze. Steeds meer Belgen hebben de mogelijkheid om via het internet te bankieren. In 2004 deden iets meer dan twee miljoen Belgen een beroep op het internet om hun bankzaken te regelen. Vandaag zijn dat er al drie miljoen.
Een andere mogelijkheid om de cheque te vervangen, is een mobiel betaaltoestel: een betaalterminal voor een bankkaart zoals in een winkel, maar het toestel werkt met gsm-technologie, waardoor het kan worden verplaatst. Sommige stookolieleveranciers gebruiken al mobiele betaaltoestellen, veehandelaars zouden dat ook kunnen. Maar dan moeten ze zich natuurlijk wel zo’n toestel aanschaffen. Betalen via de gsm kan een andere mogelijkheid zijn. Marina De Moerlooze: “Wij gaan nu samen zitten met de verschillende sectoren, om te zien wat het beste alternatief is voor de cheque. Maar helemaal verdwijnen, zal die nooit. Er is een kleine groep mensen die geen bankrekening heeft. Die mensen zullen nog altijd cheques ontvangen met hun kinderbijslag of hun pensioen.”
SAS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier