Betaalterminal voor bitcoins
Bitcoin is een virtuele munt. Elke bitcoin heeft een unieke code. Iemand die met bitcoins betaalt, stuurt die codes versleuteld via het internet naar de ontvanger. Een ingewikkeld algoritme valideert de trans-actie. Ferrer Rivero, die in Venezuela werd geboren, in de Verenigde Staten naar de middelbare school ging en in Duitsland studeerde, richtte in 2014 in Hannover de start-up Pey op. De ICT-starter ontwikkelde een app en betaalterminals, die Rivero samenstelde uit smartphones en onderdelen van een 3D-printer. Pey haalde ondertussen 300.000 euro op bij investeerders.
De start-up laat de betaalterminals gratis achter bij handelaars in de buurt van het kantoor in Hannover. Winkel- en restauranteigenaars kunnen de terminals gebruiken om betalingen in bitcoin te aanvaarden zonder dat er kosten bij komen kijken. De betaling met de Pey-terminal duurt een paar seconden, waarna dienstverlener BitPay de bitcoins omzet in euro’s. Zolang de internetmunt niet wijder verbreid is, kunnen handelaars en cafébazen met hun bitcoins weinig beginnen. De terminals van Pey worden voorlopig enkel gebruikt door de bitcoin-ondernemer zelf en enkele collega’s uit de start-upwereld. Het reisbureau om de hoek heeft dan wel een terminal, maar die ligt veilig opgeborgen in de kluis, zegt een medewerkster.
Moeilijk voor te stellen dat zo’n bescheiden begin tot een revolutie leidt? Niet volgens Chris Dixon, die als partner bij Andreessen Horowitz, de grootste risicokapitaalinvesteerder uit Silicon Valley, gespecialiseerd is in financiële onderwerpen en bitcoin. Geld is geen “natuurlijk element op het internet”, zegt Dixon. Hij legt uit dat de huidige betaalsystemen, zoals kredietkaarten, zijn ontworpen voor transacties die direct tussen twee personen gebeuren en niet voor transacties in een virtuele omgeving.
Jörg van Minckwitz is een andere Duitse bitcoinondernemer. Hij is een van de vaders van de jonge Berlijnse bitcoinscene, die in 2011 ontstond in Room77, zoals het stamcafé van de bitcoinondernemers heet. De doorbraak kwam er met All4btc, waarmee mensen met bitcoin kunnen betalen in onlinewinkels als Amazon, eBay of Alibaba. “De klant geeft bij All4btc bijvoorbeeld zijn bestelling op Amazon af en betaalt in bitcoin. Wij geven de bestelling, tegen 2 procent kosten, door aan Amazon en betalen in euro”, legt Minckwitz uit. De klanten zijn vaak jonge geeks uit Oost-Europese grootsteden, maar ook Arabische vrouwen die geen bankrekening hebben en daardoor onlinebetaaldiensten als Paypal niet kunnen gebruiken. Minckwitz en zijn medeoprichters halen met diensten als All4btc en Bitwala ondertussen een omzet van 5 tot 7 miljoen euro per jaar en kunnen van hun projecten leven.
Der Spiegel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier