Besteding laatste cash

Voorzichtigheid en pessimisme heersten sinds midden januari op de beurzen, maar vorige week begonnen de beleggers opeens weer te kopen, wat ervoor zorgde dat de Europese indices in amper één week tijd met 5 % konden stijgen.

Onze portefeuille, die als belangrijkste doel heeft een mooi en stabiel rendement te behalen, ging er echter niet met 5 % op vooruit. Dat had uiteraard te maken met de shortposities binnen het gedeelte absolute return, maar ook met het feit dat het order op de Lyxor ETF Ibex 35 niet werd uitgevoerd. De Spaanse beurs is vorige week aardig gestegen, maar ons order werd pas donderdag effectief en dat was een dag te laat om nog te worden uitgevoerd. We trekken onze aankooplimiet wat op om te kunnen profiteren van een eventuele tijdelijke terugval. De tegenhanger van deze long-shortbelegging, de Lyxor ETF short AEX kochten we wel degelijk aan, voor een totale kost van 2757,49 euro.

Onze tweede abolutereturnbelegging, de ETN S&P500 Buy & Write, die op dollarniveau gedekt is, werd ook gerealiseerd voor 6737,04 euro, kosten inbegrepen.

We plaatsen overigens een nieuw aankooporder voor Thrombogenics, een van de vele biotechnologiebedrijven op Euronext Brussel. Het Leuvense bedrijf beschikt over een goed gevulde pijplijn, met in de eerste plaats microplasmine, dat ontwikkeld werd voor de behandeling van aandoeningen aan de achterkant van het oog. Microplasmine zou een vitrectomie – een invasieve chirurgische ingreep – kunnen vervangen. De resultaten van de klinische studie fase 3, de laatste fase die moet worden uitgevoerd voor er een aanvraag tot commercialisering van het product kan worden ingediend, worden dit voorjaar verwacht. Thrombogenics ging geen partnerschap aan voor het product en dus zou het op de markt brengen van microplasmine – waarvan het verkooppotentieel op minstens 200 miljoen euro wordt geschat – erg winstgevend kunnen zijn voor zowel het bedrijf als de koers van het aandeel. De andere sterke troef van Thrombogenics zijn de andere producten in de pijplijn. Er lopen niet minder dan vier grote studies, die elk bij welslagen een sterke koersstijging rechtvaardigen. Een ervan is TB-403, een middel tegen kanker waarvoor een partnerschap werd aangegaan met enerzijds BioInvent en anderzijds Roche. Het potentieel van het middel, dat als een mogelijke opvolger van Avastin (goed voor een jaarlijkse opbrengst van 3 miljard dollar) beschouwd wordt, en de kosten van het onderzoek rechtvaardigen de uitbreiding van het programma ruimschoots. Wij plaatsen dan ook een order met een kooplimiet op 16 euro, of de koers waaraan Thrombogenics in november vorig jaar een privébelegging bij institutionele investeerders uitvoerde.

Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content