‘Bescheiden herstel Europese beurzen’

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Vrijdag waren de Europese beurzen nog stevig in het rood geëindigd. Vandaag was er ruimte voor een voorzichtig herstel, terwijl Wall Street dicht bleef voor Labor Day. Het herstel kwam er ondanks opnieuw een moeilijke dag op de Chinese aandelenmarkten. De Eurostoxx50-indexen de Bel-20index wonnen in de buurt van een half procent.

CMB (+18,5%) was de uitblinker op de Brusselse beurs. Vrijdag raakte na beurstijd bekend dat referentie-aandeelhouder Marc Saverys via zijn holding Saverco een bod doet van 16,2 euro per CMB-aandeel dat hij niet in bezit heeft. Het bod houdt een premie in van net meer dan 20 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. De meeste analisten vinden het een correcte premie, maar hier is wel een kanttekening op zijn plaats. Het bod komt er op een moment dat de sector in een serieuze dip zit en de koers zich dicht bij de bodem van de afgelopen vijf jaar bevond.

Hamon (-10,4%) is dat weer een grote uitschuiver op de Brusselse beurs. De koers dook naar het laagste peil van de afgelopen negen jaar. De omzet in de eerste jaarhelft was vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar de winst lag gevoelig lager en bleef onder de analistenverwachtingen. Bovendien is het orderboek zowat een kwart minder gevuld en zijn de financiële schulden verdubbeld. Er zal extra kapitaal nodig zijn.

Glencore (+7,3%) was een opvallende stijger in Europa. Het aandeel van de vierde grootste grondstoffengroep ter wereld stond de jongste weken en maanden zwaar onder druk. Door de dure overname van sectorgenoot Xstrata in 2013 zit de groep opgezadeld met een zware schuldenlast, nu de grondstoffenprijzen wereldwijd serieus zijn gedaald. Vandaar het plan om het dividend te schrappen, voor 2 miljard dollar aan activa te verkopen en een kapitaalverhoging van 2,5 miljard dollar door te voeren. De markt is opgelucht dat er eindelijk een plan is om de schuldenberg te verlichten.

Bij K+S (+4,4%) zagen we ook een flinke koersopstoot vandaag. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine heeft Potash Corp. met Bank of America Merrill Lynch een bijkomende zakenbank ingehuurd als adviseur in de overname van het Duitse Kali & Salz. Dat verhaal van een overnamepoging door de Canadezen loopt sinds eind juni, maar stond sinds de weigering van de Duitsers op een laag pitje. Het nieuws van vandaag wakkerde de overnamespeculatie weer aan.

Morgen is het uitkijken naar de tweede schatting voor de bbp-groei in de eurozone. Daarnaast zijn er de loonkosten in Duitsland en de handelsbalans in Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content