‘Beroepsrisico’s verdwijnen niet omdat je zelfstandig bent’

Terwijl de federale regering een akkoord bereikte over de arbeidsmarkthervorming, pleit Gretel Schrijvers, de algemeen directeur van Mensura, ervoor de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk open te stellen voor zelfstandigen en platformwerkers.

1. Waarom moet dat?

GRETEL SCHRIJVERS. “We vinden dat die toegang er moet zijn voor iedereen die werkt, ongeacht hun statuut. Beroepsrisico’s verdwijnen niet omdat je zelfstandig bent. Eigenlijk pleiten we ervoor de wet voor welzijn op het werk meer af te stemmen op de realiteit van de werkvloer.”

2. Wilt u zelfstandigen dan verplichten zich aan te sluiten bij een externe dienst?

SCHRIJVERS. “Nee. De werkgevers moeten zich aansluiten bij een externe dienst voor bescherming op het werk. In ruil voor die wettelijke verplichting kunnen de werknemers bij preventieartsen en veiligheidsadviseurs terecht. Zelfstandigen kun je niet dezelfde verplichting opleggen, maar ze zouden wel tegen uurtarieven toegang kunnen krijgen tot dezelfde diensten.”

3. Waarom zou een zelfstandige zich niet tot zijn huisarts richten?

SCHRIJVERS. “Omdat preventie-experts gespecialiseerd zijn in de risico’s die aan een werkplek zijn verbonden. De relatie tussen de arbeidsomstandigheden en de fysieke of mentale gezondheid, is het vakgebied van de arbeidsarts. Huisartsen hebben meer een globaal zicht op gezondheid en mentaal welzijn, maar maken minder de koppeling met de werkomstandigheden. Dat is normaal. Ze zijn daar niet voor opgeleid.”

Lees ook verder in dit blad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content