Belgische vlokken voor uw vegetarische burger

© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS

59 procent van de Europeanen eet wel eens een maaltijd zonder vlees. Om die groeiende groep flexitariërs te voeden zijn almaar meer vegetarische hamburgers en worsten nodig. Biowanze maakt de proteïnen voor die plantaardige producten.

Beneo en Biowanze werken samen om vegetarische proteïnen op de markt te brengen. Biowanze, een dochteronderneming van CropEnergies AG, maakt vegetarische proteïnen met Europese grondstoffen. Beneo produceert voedingsingrediënten uit suikerbieten, cichorei, rijst en tarwe voor alle voedingssectoren, en derivaten voor de veevoederindustrie. Het telt duizend medewerkers in 75 landen.

Biowanze is opgestart in 2009 in Wanze, om brandstof en voer voor runderen te produceren uit Belgisch graan. In 2019 haalde het 261 miljoen euro omzet en 41,8 miljoen euro winst. Het behoort tot de groep Südzucker AG, net als de Tiense Suikerraffinaderij en Beneo. In tien jaar investeerden de suikergroep en de Waalse overheid 370 miljoen euro in de site. Daar zijn nu een paar entiteiten actief. Die produceren groene elektriciteit en warmte, 300.000 kubieke meter brandstof per jaar, veevoeders én vegetarische proteïnen. Het overschot aan vezels wordt opnieuw op het veld uitgestrooid, als biologische voedingsstoffen voor de bodem.

“De site van Biowanze werkt circulair, zonder afval”, zegt directeur André Tonneaux. “We investeren voor ons nieuwste project miljoenen euro’s in de productie van bio-ethanol op basis van graan. Andere projecten zijn detergenten voor ecologische zeep en scheerschuim zonder alcohol. De komende tien jaar wordt waarschijnlijk 50 miljoen euro geïnvesteerd in Biowanze. Tegen 2030 willen we CO2-neutraal zijn.”

1 Europese tarwe Duurzaamheid begint bij het begin: geen soja uit Brazilië als basis voor de vegetarische proteïnen. Biowanze voert al zijn tarwe aan uit de Europese Unie, met schepen en vrachtwagens. De helft wordt in België geproduceerd. Ook Frankrijk en Duitsland zijn belangrijke toeleveranciers.
1 Europese tarwe Duurzaamheid begint bij het begin: geen soja uit Brazilië als basis voor de vegetarische proteïnen. Biowanze voert al zijn tarwe aan uit de Europese Unie, met schepen en vrachtwagens. De helft wordt in België geproduceerd. Ook Frankrijk en Duitsland zijn belangrijke toeleveranciers.© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS
2 Drie ingrediënten Er zijn slechts drie ingrediënten nodig voor de productie van vegetarische proteïnen: gluten van tarwe, tarwebloem en water. De tarwe wordt vermalen tot meel in de maalderij, die bestaat uit zeven verdiepingen met tal van molens. Het meel wordt vervolgens gesplitst in gluten en tarwebloem.
2 Drie ingrediënten Er zijn slechts drie ingrediënten nodig voor de productie van vegetarische proteïnen: gluten van tarwe, tarwebloem en water. De tarwe wordt vermalen tot meel in de maalderij, die bestaat uit zeven verdiepingen met tal van molens. Het meel wordt vervolgens gesplitst in gluten en tarwebloem.© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS
3 Deeg zonder zetmeel De scheiding van de gluten begint door bloem met water te mengen tot deeg. Met hogedrukpompen wordt dat in een zo kort mogelijke tijd getransporteerd, om het een belangrijke hoeveelheid energie te geven. Het resultaat is een bijzonder elastische structuur van gluten. In de centrifuge glijdt het zetmeel weg. De gluten blijven achter en worden gedroogd.
3 Deeg zonder zetmeel De scheiding van de gluten begint door bloem met water te mengen tot deeg. Met hogedrukpompen wordt dat in een zo kort mogelijke tijd getransporteerd, om het een belangrijke hoeveelheid energie te geven. Het resultaat is een bijzonder elastische structuur van gluten. In de centrifuge glijdt het zetmeel weg. De gluten blijven achter en worden gedroogd.© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS
4 Snel opgestart De kern van het productieproces van de getextureerde proteïnen is een 4 meter lange, roestvrijstalen buis. Die kan in een halfuur opstarten: opwarmen, de druk regelen, een goede textuur zoeken en de hygiënische regels volgen. De eerste productie wordt gebruikt als veevoeder. Niets gaat verloren.
4 Snel opgestart De kern van het productieproces van de getextureerde proteïnen is een 4 meter lange, roestvrijstalen buis. Die kan in een halfuur opstarten: opwarmen, de druk regelen, een goede textuur zoeken en de hygiënische regels volgen. De eerste productie wordt gebruikt als veevoeder. Niets gaat verloren.© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS
5 Proteïnemengsel Wanneer de productiemachine afgesteld is, worden de gluten en de bloem gemengd tot een proteïnemengsel dat geschikt is voor menselijke consumptie. Tijdens dat mengproces wordt water toegevoegd. Het mengsel wordt opgewarmd en onder druk gezet.
5 Proteïnemengsel Wanneer de productiemachine afgesteld is, worden de gluten en de bloem gemengd tot een proteïnemengsel dat geschikt is voor menselijke consumptie. Tijdens dat mengproces wordt water toegevoegd. Het mengsel wordt opgewarmd en onder druk gezet.© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS
6 Kleine vlokken Door de druk wordt het warme deeg door kleine gaatjes geperst. Kleine draaiende mesjes snijden het product in stukjes. Wanneer het water verdampt, ontstaan kleine vlokken. Dat eindproduct wordt in bloemzakken verpakt. Het wordt verscheept naar Europese producenten van vegetarische lasagnes, worsten, pensen en burgers.
6 Kleine vlokken Door de druk wordt het warme deeg door kleine gaatjes geperst. Kleine draaiende mesjes snijden het product in stukjes. Wanneer het water verdampt, ontstaan kleine vlokken. Dat eindproduct wordt in bloemzakken verpakt. Het wordt verscheept naar Europese producenten van vegetarische lasagnes, worsten, pensen en burgers.© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS
7 Net als gehakt De droge vlokken bevatten minimaal 65 procent proteïnen. Voor ze kunnen worden gekneed tot vegetarische hamburgers, worsten of gehakt, moet er opnieuw water aan worden toegevoegd: 2 gram water per gram vlokken. Na 10 tot 15 minuten levert dat een textuur op die lijkt op gehakt.
7 Net als gehakt De droge vlokken bevatten minimaal 65 procent proteïnen. Voor ze kunnen worden gekneed tot vegetarische hamburgers, worsten of gehakt, moet er opnieuw water aan worden toegevoegd: 2 gram water per gram vlokken. Na 10 tot 15 minuten levert dat een textuur op die lijkt op gehakt.© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS
8 Eenvoudig recept Met de productie van één etmaal kunnen 1 miljoen vegetarische burgers worden gemaakt. De receptuur wordt in de labo's van Beneo ontwikkeld. Hoe eenvoudiger het recept, hoe beter. Een korte lijst van natuurlijke ingrediënten volstaat. Er staan geen enzymen, geen chemische toevoegingen en geen E-nummers op.
8 Eenvoudig recept Met de productie van één etmaal kunnen 1 miljoen vegetarische burgers worden gemaakt. De receptuur wordt in de labo’s van Beneo ontwikkeld. Hoe eenvoudiger het recept, hoe beter. Een korte lijst van natuurlijke ingrediënten volstaat. Er staan geen enzymen, geen chemische toevoegingen en geen E-nummers op.© FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content