Belgische vennootschap verwikkeld in Orpea-schandaal

Het aandeel van de Franse rusthuisgroep Orpea ging vorige donderdag even meer dan 30 procent in het rood. Dat gebeurde na een onderzoek van Investigate Europe – een collectief voor onderzoeksjournalistiek waarmee Trends al samenwerkte – over boekhoudkundige en financiële onregelmatigheden. Orpea is via schermvennootschappen in onder meer Luxemburg en België te verbinden aan schimmige financiële handelingen, zo blijkt uit het onderzoek. De spilfiguren zijn de voormalige CEO van Orpea Italië en de voormalige CFO van het Franse moederbedrijf.

Centraal staat het Luxemburgse bedrijf Lipany SA, een holding met meer dan 40 dochters. De eigenaar is Roberto Tribuno, de voormalige CEO van Orpea Italië. Vanuit Lipany vertakt zich een netwerk van vennootschappen die allemaal van ver of dichtbij aan Orpea zijn verbonden en die op verschillende manieren boekhoudkundige en fiscale regels hebben overtreden. Laurita Belgium is een Belgische dochteronderneming, waar eveneens overtredingen werden vastgesteld. Op moneytalk.be leest u er meer over.

Orpea-directeur Sébastien Mesnard, tot december de CFO van de Franse rusthuisgroep, is na de publicatie aan de kant gezet. Voorts heeft Orpea een klacht ingediend tegen “onbekende personen” voor oneigenlijk gebruik van bedrijfsfondsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content