Belgische première

NICOLAS COLSAERTS Met zijn vernieuwde zelfvertrouwen is alles mogelijk. © BI

In de Europese Tour is het alweer tijd voor de Final Series, een concept waarvoor het Europese circuit inspiratie vond bij de Amerikaanse FedEx Cup. Daarmee worden de laatste drie toernooien van het seizoen een soort play-offs, met een vorstelijke prijzenpot voor de winnaars. Deze week staat de Turkish Airlines Open op het programma. De beste zeventig spelers in de Europese hiërarchie komen er aan de afslag. De eerste zestig in de uitslag kunnen van 14 tot 17 november deelnemen aan het Nedbank Championship in Zuid-Afrika, met een prijzenpot van 7,5 miljoen dollar. Tot slot trekken de eerste vijftig spelers in de Europese ranking van 21 tot 24 november naar Dubai voor de eindstrijd. Daar valt niet minder dan 8 miljoen dollar te verdienen, met een indrukwekkende bonus van 3 miljoen dollar voor de eindwinnaar.

Voor het eerst in de geschiedenis zijn de beste drie Belgische golfers gekwalificeerd voor de eerste manche van de eindstrijd. Thomas Pieters staat op de 39ste plaats in Europa, terwijl Nicolas Colsaerts 53ste is en Thomas Detry 66ste. Voor een land als België, met amper 70.000 aangesloten golfers, is dat een hele prestatie. Nederland, dat meer dan 350.000 spelers heeft, en Duitsland, met 600.000 clubleden, vaardigen maar één vertegenwoordiger af: Joost Luiten en Martin Kaymer.

Bovendien kunnen onze landgenoten op meer hopen dan louter een figurantenrol te spelen. Thomas Pieters presteert de jongste tijd misschien wel heel onregelmatig, maar hij blijft een van de meest complete spelers in het circuit. In zijn recentste negen toernooien raakte hij telkens voorbij de cut en hij won de Tsjechische Masters. Nicolas Colsaerts won onlangs de Franse Open en hij lijkt er mentaal weer helemaal bovenop te zijn. Objectief bekeken is het een klein mirakel dat de Brusselaar zich kwalificeerde voor de Final Series, maar met zijn vernieuwde zelfvertrouwen is alles mogelijk. Tot slot is er Thomas Detry, die gestaag blijft groeien. De jonge Brusselaar miste in de 23 toernooien die hij dit jaar speelde amper drie keer de cut. Zijn grote doorbraak lijkt nog maar een kwestie van tijd.

De Turkish Airlines Open wordt gespeeld op de Montgomerie Maxx in Antalya. Helaas hebben verscheidene topspelers afgezegd, onder wie Jon Rahm, Mattheuw Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Sergio Garcia en Rory McIlroy. Een buitenkansje voor de outsiders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content