‘BELGIË KOOPT ROBOTS IN PLAATS VAN ZE TE MAKEN’

“De schrik voor artificiële intelligentie is overdreven”, zegt professor robotica Bram Vanderborght van de Vrije Universiteit Brussel. “Ik betwijfel zelfs sterk dat de doemscenario’s werkelijkheid kunnen worden. In zaken zoals schaken zijn computers inderdaad al bijna niet meer te kloppen. Maar andere dingen zijn nog veel te moeilijk. Soms zijn dat heel triviale zaken: de klink vinden om de deur te openen of obstakels ruimen die een doorgang versperren. Een mens schat die situaties in een oogwenk in. Anderzijds is er al veel vooruitgang geboekt door AI en andere innovaties. Vroeger zaten robots in een kooi. Die oudere machines waren zich niet bewust van hun omgeving en moesten worden afgeschermd om arbeiders te beschermen. Nu is er een nieuwe generatie robots met meer geavanceerde software en meer sensoren.”

“Dat maakt bijvoorbeeld intelligente fabrieksarmen mogelijk zoals Baxter van RethinkRobotics of iiwa van Kuka”, zegt Vanderborght. “De regelgeving loopt nog achter. In principe moeten die machines ook in een kooi zitten, maar eigenlijk zijn die toestellen er net op gebouwd om te midden van de mensen te opereren en te leren van hun handelingen. In tegenstelling tot eerdere generaties zijn die machines relatief eenvoudig te programmeren en ook veel gemakkelijker inzetbaar voor andere situaties. In verhouding tot het aantal gewerkte uren heeft België al veel robots, vooral dankzij onze auto-industrie. Maar dat belang zal nog toenemen, onder meer door die nieuwe innovaties.”

“Er zullen nog meer repetitieve en fysiek belastende taken worden geautomatiseerd in de industrie, in de bouw, maar ook in de gezondheidszorg. De vestiging van Audi in Brussel investeert in nieuwe robotica om zijn ouder wordende personeel te ontlasten en hun productiviteit te verhogen. Maar die robots zullen ook in kmo’s worden ingezet. Nieuwe robotica geeft de maakindustrie in het Westen weer nieuwe impulsen. Daarom heeft China schrik voor robots. In België zal automatisering ook jobs kosten, zeker nu de technologie goedkoper wordt. Maar het is belangrijk artificiële intelligentie en robots als een zegen te zien in plaats van een vloek. Het zakelijkadviesbureau McKinsey heeft onlangs uitgerekend dat geavanceerde robotica in 2025 goed zal zijn voor meer dan 4500 miljard dollar. Alleen al die intelligente fabrieksarmen zijn binnenkort een markt van 1 miljard euro. België speelt nog veel te weinig in op die opportuniteiten. Er zijn hier wel verschillende robotintegratoren, maar die verkopen machines van andere fabrikanten. We zouden beter zelf geavanceerde robotica maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content