Beleggerscompetitie: Hoe inspelen op een baisse?

© Thinkstock

De eerste week van de Beleggerscompetitie toonde aan dat de aandelenmarkten niet alleen kunnen stijgen, maar ook kunnen dalen.

Met meer dan 20.000 spelers kende de editie 2013 van de Beleggerscompetitie een vliegende start. De teneur op de aandelenmarkten was echter in mineur, want na enkele maanden van stijgingen kozen de beleggers het zekere voor het onzekere en namen ze winst op talrijke aandelen. Het bereiken van een meerjarig begrotingsakkoord door Europa stuurde vorige week vrijdag de Europese beurzen wat hoger, maar de twijfels blijven. Zal dit compromis wel worden goedgekeurd door het Europese Parlement? In eigen land biechtte Mobistar op het dividend fors te verlagen van 4 tot 1,80 EUR, maar dit nieuws kwam niet als een verrassing en per saldo sloot de koers zelfs hoger. Een dividend van 1,80 EUR bij een koers van 20 EUR betekent een (bruto)rendement van maar liefst 9%, maar de hamvraag luidt inderdaad of de telecomgroep het dividend ook in de komende jaren niet verder zal verlagen.

In de competitie gaat VanLooy, een leraar economie, aan de leiding omdat hiij juist inspeelde op een baisse van de beurzen. De eerste week toonde alvast aan dat de aandelenmarkten niet alleen kunnen stijgen, maar ook kunnen dalen.

Tips & Tricks: inspelen op een baisse
Hoewel de Beleggerscompetitie een spel is, beschikt u – net zoals in het werkelijke beursleven – toch over een aantal mogelijkheden om winst te boeken ingeval van een daling van de aandelenmarkten. Dat kan op verschillende manieren.

Een eerste methode bestaat erin om even de kat uit de boom te kijken en nog niet te beleggen. U krijgt immers een rente op uw liquiditeiten en via het juist beantwoorden van de quizvraag kan u de waarde van uw portefeuille doen oplopen.

Wil u de competitie winnen, dan moet u echter risico’s nemen. Zo kunt u twee trackers short kopen, meer bepaald Lyxor Eurostoxx50 Daily Double en Lyxor Xbear CAC40. Dit zijn trackers met een hefboom, wat betekent dat een daling met 1% van de indexen waarop ze zijn gebaseerd, resp. de Eurostoxx50 en de CAC40, wordt vertaald in een stijging van de tracker met 2%. Het omgekeerde geldt natuurlijk eveneens.

De laatste mogelijkheid bestaat erin om een turbo short op de AEX-index of de DAX-index te kopen, al mag een startpositie in turbo’s niet hoger zijn dan 5% van de waarde van uw portefeuille. Kies een turbo met een hoge hefboom en geef de voorkeur aan de turbo’s die het meest worden verhandeld. Een hefboom van 17 betekent bijv. dat een wijziging in de waarde van de onderliggende waarde met 1% wordt vertaald in een verandering van de waarde van de turbo met 17%. Houd er wel rekening mee dat hefbomen niet constant blijven. Via de aankoop van turbo’s met de grootste hefboom kunt u de grootste winsten boeken, maar de keerzijde van de medaille is dat turbo’s kunnen worden uitgestopt – wanneer de stoploss wordt aangetikt – en dan speelt u een groot gedeelte van uw investering kwijt.

Gelukkig handelt het slechts om virtueel geld bij de Beleggerscompetitie.

Stand op 8 februari 2013
1 VanLooy +7,85%
2 nicolas812 +6,61%
3 ik short dus ik ford +6,35%
4 Houtten +6,33%
5 Nassy44 +6,17%
6 Fidelski +6,01%
7 Hanboo +5,90%
8 TA Investor +5,69%
9 AStevens +5,67%
10 Her minator +5,64%

De winnaars van de Beleggerscompetitie worden bekendgemaakt op vrijdag 17 mei 2013.

Schrijf hier in om deel te nemen aan de Beleggerscompetitie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content