Beleggers hekelen CBFA en Reynders

De Commissie voor het Bank-, Financie-, en Assurantiewezen (CBFA) heeft het verkorven bij de Vlaamse beleggers. Dat blijkt uit een online-enquête onder leiding van professor Emiel Van Broekhoven bij klanten van de vermogensadviseur Stremersch, Van Broekhoven & Partners (SVBP) en bij de Vlaamse beleggersfederatie VFB.

De enquête werd uitgevoerd bij 449 leden van de Vlaamse Federatie van de Beleggers (VFB) en bij 81 klanten van de Antwerpse financiële planner SVBP, veelal ervaren beleggers die vaak meerdere uren per week besteden aan hun beleggingen. “We hebben het hier over mensen die intens betrokken zijn bij de aandelenmarkten”, zegt Van Broekhoven, die vorige week door het federale kernkabinet werd voorgedragen als bestuurder bij BNP Paribas. Van Broekhoven, voormalig professor economie aan de UA, is ook ex-voorzitter en nog steeds bestuurslid van de VFB.

Ruim de helft van de respondenten is voltijds aan de slag en werknemer. Zeven procent is bedrijfsleider. Zowat 83 procent is al van voor 2000 een actieve belegger. Twee derde heeft een beheerd financieel vermogen van meer dan 150.000 euro, terwijl ruim één op de tien meer dan 1 miljoen euro in handen heeft.

De banken zijn sinds de invoering van de MiFID-richtlijn verplicht een finan-cieel profiel van hun klanten op te stellen. De meerderheid van de geënquêteerden heeft een dynamisch profiel, terwijl slechts acht procent een conservatief profiel opgespeld kreeg. Bijna de helft heeft tien tot 25 verschillende aandelen of fondsen in de portefeuille en een vijfde gaat tot 50. Toch doet ruim een kwart hooguit vijf transacties per jaar en gaat slechts zeven procent boven de 50 transacties

Over politici

De ondervraagden tonen in de eerste plaats weinig begrip voor de Belgische toezichthouder CBFA en evenmin voor minister van Financiën Reynders. Een derde van de respondenten kan het optreden van de CBFA tijdens de crisismaanden september en oktober slechts matig appreciëren en de helft vindt het optreden van de financiële waakhond beneden alle peil. Over Reynders is driekwart van de respondenten ontevreden (40 % ‘beneden alle peil’ en 35 % ‘matig’) en slechts negen procent tevreden. Eerste minister Yves Leterme, voor heel wat betrokkenen de gebeten hond na het Fortis-beleggersdebacle, kan op iets meer begrip rekenen. 32 procent vond zijn optreden matig, en 26 procent vond het beneden alle peil. Daartegenover staat wel dat een op de vijf vindt dat Leterme het in september en oktober goed tot uitstekend deed.

Melvyn King, de gouverneur van de Britse centrale bank, krijgt veel betere punten. Ook Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, krijgt van de meeste ondervraagden meer krediet dan de Belgische bewindsmensen. Alleen de uittredende Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, krijgt net als Reynders een duidelijke onvoldoende.

Over bankiers en beheerders

Ook de persoonlijke bankiers of portefeuillebeheerders vinden weinig genade. Niet minder dan 70 procent is negatief over hun optreden. De afkeuring is veruit het grootst bij de VFB-leden.

Die portefeuillebeheerders en bankiers hebben hun klanten in achttien procent van de gevallen proactief geïnformeerd. Ruim een derde informeerde niet en drie procent wilde zelfs niet informeren terwijl dat werd gevraagd. 42 procent van de ondervraagden is de jongste vijf jaar veranderd van financiële instelling waar zij de meeste beleggingen aanhouden. Bijna een kwart is van plan om als gevolg van de crisis een andere financiële instelling te zoeken.

De toekomst

Merkwaardig is dat de grotendeels goedgeïnformeerde beleggers ook niet meer lijken te weten hoe de crisis verder evo-lueert. Het aantal dat gelooft dat zijn of haar gezinsbudget de komende vijf jaar zal stijgen, is vrijwel even groot als dat van beleggers die geloven dat hun budget zal afnemen.

Overigens overweegt bijna een derde om het komende jaar bijkomend te investeren in vastgoed en termijnrekeningen, terwijl dat voor aandelen, obligaties en verzekeringssparen net over de helft is. Voorts gelooft een derde dat het vijftien jaar duurt om het niveau van eind 2007 weer te halen.

Opvallend is dat ondanks de aanslepende malaise op de aandelenmarkten slechts een procent van de ondervraagden aandelen definitief heeft afgezworen. Voor de rest heeft een derde zijn portefeuille afgebouwd, een derde heeft bijgekocht en de rest deed niets. 28 procent heeft spijt van de finan-ciële beslissingen die hij nam sinds september.

De enquête geeft ook enig inzicht in de beleggingsstrategie van de ondervraagden. De meerderheid laat zijn portefeuillebeheerder geen duidelijke strategie volgen in functie van de persoonlijke financiële doelstellingen en bijna twee derde heeft geen duidelijke afspraken met zijn of haar bankier.

Op de vraag hoe de huidige aandelenportefeuille tot stand is gekomen, stelt bijna een derde verschillende rekeningen te gebruiken, elk voor een specifiek doel. Acht procent geeft toe er niet over nagedacht te hebben. (T)

Door Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content