Beleggen in de toekomst

Maatschappelijk verantwoorde fondsen zijn even rendabel als klassieke beleggingsfondsen. Maar het beheer van de aandelenfondsen is iets duurder.

Het rendement van MVB-beleggingsfondsen, die zich richten op maatschappelijk verantwoord beleggen, ligt in de lijn van dat van de traditionele fondsen (zie grafiek MVB-fondsen zijn even rendabel als klassieke fondsen en Duurzaam beleggen, nu ook met rendement, blz. 132). “Over het algemeen zijn MVB-portefeuilles defensiever, waardoor ze meer weerstand bieden in tijden van crisis. Dat is ook de jongste jaren gebleken”, stelt Guy Janssens, senior fondsenspecialist bij BNP Paribas Fortis Private Banking.

Iets duurder

Maar de critici die beweren dat de beheerskosten van MVB-fondsen hoger zijn dan die van traditionele fondsen, hebben gedeeltelijk gelijk. De gemiddelde beheerskosten van een klassiek fonds bedragen ongeveer 1,75 procent per jaar, voor de MVB-aandelenfondsen die worden aanbevolen door BNP Paribas Fortis, is dat 1,92 procent. Janssens: “Er zijn twee redenen voor dat kleine verschil. Ten eerste zijn de MVB-filters arbeidsintensiever, en dat heeft een prijs. Ten tweede is het kapitaal dat MVB-fondsen beheren niet zo hoog als dat van de traditionele fondsen. De kosten worden dus verdeeld onder minder beleggers.” De beheerskosten van MVB-obligatiefondsen zijn wel lager dan die van hun traditionele tegenhangers. “MVB-obligatiefondsen beleggen in eenvoudiger financiële producten”, aldus Guy Janssens.

Toekomstgerichte fondsen

MVB-fondsen zijn dan wel niet rendabeler – en zelfs iets duurder – dan klassieke fondsen, toch zijn er goede redenen om te investeren in die producten. Ze focussen op bedrijven die zich richten op de dag van morgen. Er komen alleen bedrijven voorbij de MVB-filters die het milieu respecteren en waken over het welzijn van hun werknemers, wat de motivatie van hun personeel ten goede komt. Die ondernemingen moeten ook aantonen dat ze goede relaties onderhouden met hun leveranciers en hun klanten, en vooral dat ze de vereisten van goed bestuur respecteren. De bedrijven die toekomstgericht investeren, zullen op lange termijn financieel aantrekkelijker zijn dan hun concurrenten die alleen oog hebben voor de korte termijn.

“Werknemers onder druk zetten om de productie te verhogen, werkt misschien op korte termijn”, zegt Guy Janssens. “Maar het personeel motiveren opdat het zich goed voelt op het werk, komt de productiviteit op lange termijn ten goede.”

Karine Huet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content