‘Belastinghervorming mist finaliteit en focus’
Bij de begrotingsgesprekken vorige week heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) een voorafname genomen op de belastinghervorming die hij voorbereidt. Het fiscaal voordeel voor een tweede woning verdwijnt en er komt een voorstel voor een hervorming die iedereen 560 euro moet opleveren. “Hét probleem is dat er geen langetermijnvisie voorligt”, meent fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx.
1 Er wordt al tien jaar over een grote hervorming van de personenbelasting gepalaverd. Waarom gaat dat niet vooruit?
JAN TUERLINCKX. “Bij fiscale hervormingen zijn er winnaars en verliezers. Onvermijdelijk zullen belastingplichtigen financieel pijn lijden. Politiek ligt dat moeilijk. Hoewel een remedie nog niet gevonden is, worden wel inspanningen gedaan om de belastinghervorming verteerbaar te maken.”
2 Is het vooral een kwestie van politieke moed?
TUERLINCKX. “Hét probleem is dat er geen langetermijnvisie voorligt. Er wordt niet gezegd waar men naartoe wil. Iets of iemand die goed is in alles, bestaat al lang niet meer. Er moet gefocust worden. Er zijn strategische keuzes nodig. Waar willen we als natie in uitblinken? Hoe zullen we ervoor zorgen dat België internationaal gerespecteerd wordt? Hoe doen we onze belangen toenemen in plaats van afnemen?”
3 Wat moet er volgens u gebeuren?
TUERLINCKX. “Eens het doel en de daarmee samenhangende strategie bepaald zijn, wordt alles makkelijk. Dan kan uitgelegd worden dat op termijn iedereen beter wordt van hervormingen. Anders dan algemeen gedacht, zijn we an sich niet bang voor pijn. Wellicht geldt dat ook voor financiële pijn. Alleen moet de pijn een gerichtheid hebben, ergens toe bijdragen. De connotatie van pijn wijzigt, als we weten waarom we iets doen.”
Lees het volledige interview op www.moneytalk.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier