‘Bedrijven zijn transparanter dan ooit’

RobecoSAM biedt themafondsen aan. Een van die fondsen zet in op bedrijven die met innovatieve materialen op de proppen komen of met technologieën om materialen efficiënter te gebruiken of te recycleren.

Met de overname van de Zwitserse vermogensbeheerder Sustainable Asset Management in 2007 heeft de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco zijn platform van thematische en duurzame fondsen uitgebouwd. RobecoSAM biedt in België een tiental fondsen aan, die focussen op uiteenlopende onderwerpen zoals energietransitie, gendergelijkheid, gezonde voeding en watervoorziening. Dat assortiment is onlangs aangevuld met twee nieuwe producten. RobecoSAM Global SDG Equities is in december 2017 gelanceerd en gaat op zoek naar bedrijven die een positieve impact hebben op de mens, het milieu en de maatschappij. Het gaat om bedrijven die bijdragen aan de zeventien doelstellingen van de Verenigde Naties in duurzame ontwikkeling. “Wij geloven dat die bedrijven het op lange termijn beter zullen doen dan de rest van de markt”, zegt fondsbeheerder Rainer Baumann.

De jongste toevoeging aan het assortiment is RobecoSAM Smart Mobility. Elektrische voertuigen zijn het overheersende thema. Beleggingen variëren van producenten en distributeurs tot de bouwers van de infrastructuur en het elektriciteitsnet. “De toekomst van de mobiliteit is elektrisch”, zegt Pieter Busscher, een medebeheerder van het fonds. “De druk van de regelgeving en de economische logica zullen de populariteit van dat type voertuig voortstuwen.” Hij mikt op een jaarlijkse groei van meer dan 30 procent.

Sneller dan we denken

Busscher wijst erop dat elektrische voertuigen in 2030 naar verwachting tot 35 procent van de verkoop van nieuwe auto’s zullen uitmaken. “Zo’n verandering gebeurt altijd veel sneller dan we denken. In grote steden worden gedeelde oplossingen voor openbaar vervoer op basis van elektrische voertuigen de norm.” Het thema is populair bij beleggers, want er zit al meer dan 120 miljoen euro in het fonds.

Het Smart Materials-fonds is een van de oudere fondsen uit het gamma van RobecoSAM, met een beheerd vermogen van meer dan 600 miljoen euro. Het fonds speelt in op veranderingen in de samenleving. Het investeert in bedrijven die een efficiënter gebruik van grondstoffen mogelijk maken of het gebruik van nieuwe materialen in industriële processen stimuleert.

“We recycleren slechts 5 procent van de plastic verpakkingen die we produceren. De overheden oefenen steeds meer druk uit op bedrijven om het hergebruik van kunststoffen te promoten. De recyclage van plastic wordt voor bedrijven een strategische kwestie”, zegt Pieter Busscher. Hij wijst erop dat het efficiëntere gebruik van materialen bij veel bedrijven aan bod komt, met name in de duurzaamheidsverslagen die grote beursgenoteerde groepen regelmatig publiceren, “met een mate van transparantie die we nog nooit eerder hebben gezien”.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de sector zijn de elektrische voertuigen. Pieter Busscher: “Batterijen worden veel langzamer afgebroken dan vroeger. De nieuwe generaties batterijen zullen minder afhankelijk zijn van kobalt, ten voordele van lithium en nikkel. Veranderingen in de regelgeving zet traditionele producenten ertoe aan zwaar te investeren, waardoor hun winstgevendheid onder zware druk zal komen te staan. Wij geven er daarom de voorkeur aan ons op dat terrein te wagen via leasemaatschappijen, de producenten van batterijen of kathodematerialen, of via chipproducenten.”

Vervuilende materialen

Pieter Busscher verwacht veel van bedrijven die een stevige positie in een circulaire economie kunnen verwerven. Het gaat om thema’s zoals een efficiënter gebruik van materialen in productieprocessen of recyclage door automatisering, software en robotica. “De komende decennia hebben bedrijven die op die thema’s inzetten mooie groeiperspectieven”, zegt Busscher.

De recyclagebedrijven maken minder dan 10 procent van het beheerde vermogen uit, omdat relatief weinig beursgenoteerde bedrijven actief zijn in dat domein. “Het gewicht van dat segment zal de komende jaren snel toenemen”, voorspelt Pieter Busscher.

Ongeveer 55 procent van de beleggingsportefeuille bestaat uit bedrijven die efficiëntere of minder vervuilende materialen ontwikkelen en produceren, of inzetten op het gebruik van betere materialen. Denk aan glas- of kunststofvezels in plaats van de koperdraad die telecombedrijven vroeger massaal gebruikten. Er zitten 50 tot 60 aandelen in de portefeuille. De fondsbeheerders houden aandelen gemiddeld ongeveer twee jaar in de portefeuille. Ongeveer 45 procent van de ondernemingen komt uit de Verenigde Staten en ongeveer 25 procent uit Europa en Azië. De belangrijkste posities van het fonds op de Morningstar-website zijn bedrijven zoals IPG Photonics, Albemarle, PTC Inc, Corning Inc, Hexcel, Thermo Fischer en Dassault Systèmes.

Bescherming intellectuele eigendom

2018 werd verpieterd door de vrees voor een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Pieter Busscher gelooft niet dat de handelsoorlog een grote impact zal hebben op het fonds. “Het fonds deed het slechter dan de MSCI World-index in 2018. Maar de bedrijven waarin we participaties hebben, bleven goede resultaten rapporteren.”

“Als de onderhandelingen leiden tot meer bescherming van de intellectuele eigendom en meer openheid van de Chinese markt, dan is dat een positieve ontwikkeling voor onze sector”, vindt Busscher. “Zelfs als beide landen niet tot een akkoord komen, zouden we meer lokale investeringsbeslissingen moeten zien. Als de onzekerheid over het handelsconflict wegebt, zal dat een positieve factor zijn voor de financiële markten en de waarderingen in onze sector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content