‘Bed & Breakfast’ voor asielzoekers

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

Sinds zes maanden zorgt Sodexho-België voor ‘bed & breakfast’ van asielzoekers in Groot-Brittannië. Binnenkort ook in België?

Na vier maanden voorbereiding, stond Sodexho-België in april 2000 klaar met een geïnformatiseerd netwerk voor de verspreiding en verwerking van Asylum Vouchers (cheques voor asielzoekers) in 20.000 winkels over heel Groot-Brittannië. Momenteel gebruiken 15.000 asielzoekers de cheque voor hun dagelijkse behoeften aan voeding, kleding en openbaar vervoer. Tegen midden-2001 moet het voucher-systeem van Sodexho 60.000 vluchtelingen bereiken. De operatie werd grotendeels opgezet vanuit Brussel, omdat de Belgische afdeling als enige binnen de Franse beursgenoteerde Sodexho-Alliance-groep het hele proces – van het drukken van dienstencheques tot de distributie en de verwerking van financiële en statistische gegevens – helemaal zelf binnenshuis beheert.

Nadat Sodexho UK in november 1999 de openbare aanbesteding binnenhaalde, moest in recordtempo een netwerk van handelaren uitgebouwd worden. Britten kennen immers ons systeem van maaltijdcheques niet. Sodexho-België heeft daar al sinds 1965 ervaring mee en ontwikkelde vervolgens ook nog cadeaucheques, sport- en cultuurcheques, de PWA-cheque voor werklozen en het databeheersysteem Care Pass.

“We waren verrast door de professionele aanpak en snelheid van Sodexho,” zegt Paul Ellis van de Britse Procurement National Asylum Support Service. Het gaat om een verlengbaar contract van drie jaar, ten belope van 100 miljoen pond per jaar, in opdracht van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Algemeen-directeur Michel Croisé van Sodexho-Vouchers & Cards in Brussel: “Naast de inschakeling van 20.000 handelszaken, hebben we een vijftientalig callcenter uit de grond gestampt om vragen van de gebruikers te beantwoorden. Nieuwkomers kunnen, na registratie door de overheid, elke week hun gepersonaliseerde cheques ophalen in het postkantoor.”

Met 130 werknemers zijn de globale chequeactiviteiten van Sodexho in België goed voor 20 miljard frank per jaar, waarop zo’n 800 miljoen aan commissies. In België gebruikt een klein aantal OCMW’s sinds kort maaltijdcheques van Sodexho voor asielzoekers. De regering- Verhofstadt wil stoppen met rechtstreekse financiële steun. “We werden nog niet gecontacteerd voor het opstarten van een dergelijk bed & breakfast-systeem in België,” zegt Michel Croisé.

ERIK BRUYLAND

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content