BEAULIEU OF AMERICA

Koopt Balta VS

Op het Europese vasteland is het nieuws nog niet doorgedrongen, in de Verenigde Staten wel : Beaulieu of America, geleid door Carl Bouckaert, heeft zopas het Amerikaanse filiaal van concurrent Balta (ter plaatse bekend onder de naam Princeton) opgekocht. In het betrokken milieu zorgt dat voor de nodige commentaren. Insiders spreken over “een complete verrassing”.

Balta startte in 1996 Princeton op. Het bedrijf produceerde aanvankelijk zowat het hele gamma : kamerbreed tapijt, wollen luxecarpetten alsook de goedkopere polypropyleentapijten. Begin 1997 werden in de Amerikaanse staat Georgia, meer bepaald in Adairsville, alleen nog deze laatste tapijten aangemaakt. Het Belgische hoofdkwartier van Balta heeft nu de beslissing genomen om deze polyproptapijten in België aan te maken, liever dan in de staat Georgia een nieuwe mega-investering te doen. Na de investeringen van de voorbije jaren was er nog eens om en bij 12 miljoen dollar nodig om het plaatselijke machinepark (bestaande uit 21 getouwen) helemaal op punt te brengen. Volgens Filip Balcaen, sterke man bij de Balta-groep, is er een evident schaalvoordeel om de productie helemaal in België te concentreren. “Hoe hoger de productievolumes, hoe lager de kostprijs,” zegt Balcaen.

Beaulieu of America koopt in wezen de machines, de gebouwen en de collecties van Princeton. De Princeton-fabriek ligt op zowat tien kilometer afstand van Beaulieus belangrijkste Amerikaanse productiefaciliteit. Carl Bouckaert maakte deze overname bekend in de Amerikaanse pers.

Filip Balcaen legt er de nadruk op dat de verkoop van het Amerikaanse filiaal niet hoeft te betekenen dat Balta commercieel niet meer aanwezig zal zijn op de Amerikaanse markt. “We concentreren alle productie in West-Vlaanderen, maar we zijn van plan ons Amerikaans sales team zelfs nog uit te breiden,” zegt Balcaen. “Zowel voor de verkoop van wollen tapijt als voor polyproptapijt blijven we ook in de toekomst de Amerikaanse markt interessant vinden.”

Beaulieu of America werd in 1978 opgericht. Carl Bouckaert, door zijn huwelijk met Mieke De Clerck de schoonzoon van Roger De Clerck, leidt de operaties ter plaatse sinds het eerste uur. Vandaag is Beaulieu of America de derde grootste tapijtenfabrikant van Noord-Amerika, met zowat 30 miljard frank aan omzet en 7000 personeelsleden over verschillende fabrieken. Met de “blijde intrede” van Princeton dikt Beaulieu of America nog wat verder aan. Balta, gesticht in 1964 en nu onder Filip Balcaen aan de tweedegeneratie toe, is op goed dertig jaar tijd uitgegroeid tot de nummer één van de Europese tapijtproducenten. In de pas beklonken deal tussen Beaulieu of America en Balta/Princeton is voorzien dat het Princeton-personeel (een zestigtal mensen) quasi integraal wordt opgezegd. Princeton werd in Adairsville geleid door de Belg Freddy Vanhaelst (zie ook Trends van 15 augustus 1996).

FREDDY VANHAELST (BALTA/PRINCETON) West-Vlaamse deal op Amerikaanse bodem : Balta-filiaal overgenomen door Beaulieu of America.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content