BEAULIEU. Investeert in de VS

Beaulieu, en meer bepaald de groep rond Dominiek De Clerck, plant voor dit jaar een mega-investering in de Verenigde Staten. De Westvlaamse tapijtgroep wil tegen de herfst ’95 een nieuwe fabriek opstarten in de oostelijke staat Vermont. Met de investering zijn 400 tot 500 miljoen frank en zo’n 200 arbeidsplaatsen gemoeid. Volgens algemeen direkteur Jacques Rabaut zullen 6 of 12 (de definitieve beslissing moet nog vallen) weefgetouwen worden ingezet.

Het vroegere Beaulieu-concern was op de Noordamerikaanse markt al nadrukkelijk aanwezig via dochtermaatschappijen Beaulieu of America en Beaulieu of Canada. Die beide filialen worden geleid door schoonzoon Carl Bouckaert (gehuwd met Mieke De Clerck, één van de twee dochters van Roger De Clerck). Beaulieu of America en Beaulieu of Canada wonen elk in een eigen fabriek (respektievelijk in Dalton Georgia en in de staat Ontario), die oosters geïnspireerde en klassiek geweven tapijten aanmaakt. De “Bouckaert-dochters” hebben in Noord-Amerika een toppositie veroverd, vlak na gigant Shaw.

Dominiek De Clerck is nu de eerste familietelg die, vanuit Europa, zijn kans waagt op Amerikaanse bodem, en dit met eigen produktie. In de noordoostelijke staat Maine, vlakbij Vermont, had de groep rond Dominiek De Clerck wel al de beschikking over een centrum voor tapijtafwerking (Rainbow Rugs) waar een dertigtal mensen aan de slag zijn. Volgens Jacques Rabaut is de huidige Amerikaanse markt very demanding voor geweven kwaliteitstapijten. Of de nieuwe fabriek dan geen konkurrentie betekent voor Beaulieu of America ? “Ja, ” zegt Jacques Rabaut. “Maar dat hoeft allerminst een probleem te zijn. Amerika is lang geen dorp. Of met andere woorden : er is plaats genoeg op de markt. Overigens is Beaulieu of America eerder gericht op de zuidelijke staten van Amerika. Terwijl onze nieuwe eenheid in het uiterste noorden is gelegen. “

De nieuwe Beaulieu-fabriek in Vermont hoopt niettemin afzet te vinden op heel het Amerikaanse kontinent, “van Canada tot Chili”. De groep rond Dominiek De Clerck was al enige tijd aktief in de VS, maar dit met export : de tapijten werden aangemaakt in en verstuurd vanuit de Noordfranse fabriek van Bergues en zonodig ter plaatse, bij Rainbow Rugs, afgewerkt. “Bergues zal nu maar naar alternatieve markten moeten zoeken, ” zegt Rabaut filozofisch. De nieuwe fabriek in Vermont, omgeving Burlington, zal een onderkomen vinden in bestaande, gehuurde gebouwen. Het wordt geen greenfield-operatie. Volgens Jacques Rabaut kan er in Vermont niet gesproken worden over extragunstige investeringsvoorwaarden.

DOMINIEK DE CLERCK (BEAULIEU)Vanuit Noord-Frankrijk naar de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content