Beating Cancer Together: Event voor donateurs, partners en onderzoekers

Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

29 maart 2022, 16:43 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Op 22 maart nodigde Stichting tegen Kanker haar donateurs en partners uit op het event “Beating Cancer Together”. Daar werden wetenschappelijke grants uitgereikt aan Belgische onderzoekers met belangrijke doorbraken in kankeronderzoek. In de Research Village exposeerden 20 onderzoeksteams.

Dit event was een eerbetoon aan de laureaten en onderzoekers die dankzij hun nieuwsgierigheid en creativiteit grote vooruitgang boeken. Dankzij die vooruitgang leeft bijna 70% van de mensen 5 jaar na een kankerdiagnose nog. Maar er is nog een lange weg te gaan. Het aantal kankerdiagnoses in België blijft stijgen en in 2019 wordt geschat dat er meer dan 71.000 nieuwe kankergevallen zullen zijn. Er sterven nog steeds te veel mensen aan de ziekte.

Tijdens de plenaire zitting werden 4 winnaars gehuldigd voor hun ambitieuze en innoverende projecten:

  • Professor Cédric Blanpain, directeur van het laboratorium “Stamcellen & Kanker” van de ULB, stelde een multidisciplinaire aanpak voor, die wiskundige modellering en celsequencing combineert, om de mechanismen die tot kanker leiden beter te begrijpen en de vorming ervan te voorkomen.
  • Professor Jan Cools, hoofd van de onderzoeksgroep binnen het Laboratorium voor Moleculaire Biologie van Leukemie, KU Leuven, wil nieuwe behandelingen ontwikkelen voor leukemiepatiënten met als doel de bijwerkingen en het risico op herval te verminderen.
  • Professor Geert Carmeliet, hoofd van het Laboratorium voor Klinische en Experimentele Endocrinologie van de KU Leuven, bestudeert de metabolische routes die leiden tot de vorming van botmetastasen bij borstkankerpatiënten met het oog op het vinden van nieuwe behandelingen om hun vorming uit te roeien of zelfs te voorkomen.
  • Professor Christos Sotiriou, directeur van het JC Heuson-laboratorium van het Instituut Jules Bordet, analyseert het agressief type borstkanker, bekend als “triple negatieve borstkanker”, om doeltreffender geïndividualiseerde behandelingen voor te stellen.
Beating Cancer Together: Event voor donateurs, partners en onderzoekers

Financiering van wetenschappelijk onderzoek, dankzij de vrijgevigheid van donateurs en partners

De belangrijkste missie van Stichting tegen Kanker is de financiering van wetenschappelijk onderzoek.

Sinds 1988 heeft Stichting tegen Kanker € 212.887.316 toegekend aan 1003 onderzoeksprojecten. Voor de oproep van 2020 werd bijna 24 miljoen euro verdeeld onder 63 onderzoeksteams. En in 2022 zal 26 miljoen euro worden uitgetrokken voor de geselecteerde projecten.

“De vereiste technologie en specialisatie bij wetenschappelijk onderzoek worden steeds geavanceerder en duurder. Investeringen in onderzoek, doeltreffende opsporing en efficiënte preventie zijn dan ook een absolute prioriteit op nationaal niveau”, verduidelijkt Prof. Dr. Eric Van Cutsem, Hoofd Afdeling Digestieve Oncologie, UZ en KU Leuven – Voorzitter Stichting tegen Kanker.

Dat Stichting tegen Kanker kan bijdragen aan de financiering van de meest veelbelovende Belgische onderzoeksprojecten, is vooral te danken aan de vrijgevigheid van donateurs en partners. “Beating Cancer Together” was dan ook een uitgelezen kans om iedereen te ontmoeten die helpt om hoop om te zetten in overwinning, en om iedereen te bedanken die dit dankzij hun steun mogelijk maakt!

Beating Cancer Together: Event voor donateurs, partners en onderzoekers