Barista in eigen keuken

© Karel Hemerijckx
De'Longhi
Information Services

Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

9 december 2020, 16:39 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Het start allemaal bij de koffieboon, hoogstwaarschijnlijk een Arabica of Robusta. Daarna volgt het cruciale roosteren van die boon. Maar hoe transformeert die boon in een baristawaardige cappuccino? Expert Tom Cools verklapt het ultieme hulpmiddel voor iedere koffieliefhebber.

Een goede basis

Als gepassioneerd barista heeft Tom Cools een grote voorliefde voor koffie in al zijn variëteiten. Hij ontwikkelt verrassende en uiteenlopende recepten die telkens opnieuw verrassen. Tom benadrukt één gouden vuistregel bij elke bereiding: “Een koffieboon van goede kwaliteit is onmisbaar, net zoals een correct uitgevoerd brandproces, aangezien die de smaak en aroma van de boon volledig doet uitkomen.” De perfecte persoon die daarbij kan helpen is Jens, een gedreven koffiebrander uit Kessel-Lo die zijn eigen koffiemerk MOK brandt. Hij helpt Tom bij het kiezen van de juiste koffieboon voor de verschillende koffiebereidingen.

Ontdek in deze video hoe Tom een heerlijke affogato zet:

De ene boon is de andere niet

Verschillende bonensoorten geven uiteraard verschillende smaaknuances. De twee bekendste en meest gebruikte zijn de Arabica en Robusta. Ook het gebied waarin die varianten geteeld worden speelt een rol in de uiteindelijke smaakervaring. Maar de meest cruciale factor is nog steeds het brandproces van de koffieboon. De koffiebrander kiest hier voor een van de drie roasts, afhankelijk van het type boon. De kortste roast is ook de lichtste die de meeste cafeïne bevat en waarin de smaaknuances van de originele boon te herkennen zijn. De langste roast, de donkere, bevat dan weer de minste cafeïne van de drie en haalt zijn smaak en aroma vooral uit het brandproces. Kenners stellen dat die laatste roast ideaal is voor een goede espresso, waardoor de donkere roast de populairste is in onze contreien.

Barista in eigen keuken
© Karel Hemerijckx

Het ultieme hulpmiddel

Met de geschikte boon en roast kan Tom er eindelijk in vliegen. In een handomdraai zet hij een perfecte cappuccino en latte op tafel. Maar niet iedereen heeft die jarenlange vakkennis, waardoor een perfecte cappuccino bereiden toch iets moeilijker lijkt te zijn dan een ervaren barista soms doet uitschijnen. Daarom geeft Tom vaak het advies om te investeren in een degelijke espressomachine die altijd voor een geslaagd resultaat zorgt. Zelf is hij vooral liefhebber van de toestellen van De’Longhi, een echt Italiaans familiebedrijf. Hij vertelt ons welke twee toestellen aantonen dat het merk een echte autoriteit is in de koffiewereld.

Maal twee

De Maestosa is een eerste favoriet. “Hij bevat twee aparte malers, wat een enorme luxe is. Zo is het mogelijk om twee verschillende koffiebereidingen tegelijk klaar te maken waarbij twee verschillende koffiebonen nodig zijn. En dat zonder tijd te verliezen met het leegmaken en hervullen van het toestel.” Daarnaast zorgt het toestel ook voor perfecte melkbereidingen. “Het LatteCrema-systeem is fantastisch, of je nu een romige cappuccino of simpelweg een warme tas melk verkiest.”

Barista in eigen keuken
© De’Longhi: de Maestosa

Een flexibel toestel

De PrimaDonna Soul is het tweede toestel dat op de goedkeuring van barista Tom kan rekenen. “Hun nieuwste model is de droom van elke thuisbarista. De Bean Adapt Technology herkent automatisch de koffieboon en zorgt ervoor dat alle instellingen specifiek op die boon worden afgestemd. De maalgraad, de juiste dosis koffie en de infusietemperatuur worden automatisch ingesteld om de perfecte koffie-extractie te bereiken.” Bovendien bevat ook de PrimaDonna Soul dat LatteCrema-systeem dat elke koffiebereiding afmaakt. Een must dus voor elke koffieliefhebber.

Barista in eigen keuken
© De’Longhi: de PrimaDonna Soul

Thuis ook heerlijke koffiebereidingen maken? Bij elke aankoop van een toptoestel biedt De’Longhi gratis een coffee workshop aan huis en welkomstpakket aan. Klik hier voor meer info.