Bach intiem
Tien jaar Bach Academie, vijftig jaar Collegium Vocale Gent: op deze feesteditie van de Bach Academie Brugge duikt het festival in Bachs privéleven.
De Duitse barokcomponist Johann Sebastian Bach (1685-1750) kwam uit een zeer muzikale familie: zo’n vijftig leden waren componist of muzikant, onder wie zes van zijn zonen. Ook bij hem thuis in Leipzig, waar hij Thomascantor was, creëerde hij een ‘muzikale familie’: er liepen in zijn woning heel vaak studenten de deur plat om te repeteren, te componeren of les te volgen. Het festival kreeg daarom dit jaar het thema Bach Privé. Pluto Ensemble dook in het Altbachiches Archiv, waarin werk van de verschillende generaties Bachs is opgenomen.
De Bach Academie Brugge vindt voor de tiende keer plaats. Bovendien stichtte peetvader Philippe Herreweghe vijftig jaar geleden zijn Collegium Vocale Gent. Door die twee jubilea wordt het festival extra feestelijk. Het Collegium Vocale voert op 19 januari enkele van zijn lievelingscantates van Bach uit.
Op 15 januari opent Herreweghe het festival verrassend met koralen en motetten van Felix Mendelssohn (1809-1847). Mendelssohn kreeg op zijn veertiende van zijn grootmoeder de partituur van Bachs Mattheuspassie als kerstgeschenk. Op zijn 20ste dirigeerde hij het werk al in Leipzig. Logisch dat Mendelssohn naar Bach teruggreep, toen hij religieuze muziek begon te componeren. Net als Bach wou Mendelssohn religieuze muziek naar het hoogste niveau tillen. Op 17 januari leggen Olivier Fortin en Emmanuel Frankenberg de link tussen Bach en zijn Franse tijdgenoot François Couperin. In Bachs bibliotheek stond een kopij van zijn Pièces de clavecin, die Fortin en Frankenberg deels zullen uitvoeren. In diezelfde bibliotheek stond ook Florilegium Portense, een bloemlezing die Bach gebruikte als inspiratie om zijn cantates te stofferen. Dat werk lichten huisartiest Vox Luminis en kenner Ignace Bossuyt muzikaal toe.
De Bach Academie Brugge loopt van 15 tot en met 19 januari in Brugge.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier