AUGUSTA EN VROUWEN

De Masters werd gewonnen door Bubba Watson, maar achter de schermen van het toernooi voltrok zich een strijd die nog lang niet gestreden is. De beslissing van de organiserende club Augusta National om geen vrouwen als lid toe te laten, kreeg nooit eerder zoveel kritiek. Ter herinnering: dames mogen er alleen op de baan als ze uitgenodigd zijn.

In de Verenigde Staten wordt dat beschouwd als een anachronisme. Bovendien is de nieuwe CEO van IBM, sinds mensenheugenis sponsor van de club, nu een vrouw: Virginia Rometty. Haar vier voorgangers, allen mannen, werden aanvaard als lid van Augusta National. Dat is trouwens ook het geval voor de CEO’s van de andere sponsors van de Masters (Exxon Mobil en AT&T).

Enerzijds heeft Augusta als privéclub het recht om de eigen regels te bepalen. Anderzijds organiseert de club ieder jaar een van de grootste toernooien ter wereld, een evenement dat dit jaar werd bijgewoond door Rometty. Onlangs werd de vraag gesteld aan Augusta-voorzitter Billy Payne, maar hij weigerde te zeggen of de club in de toekomst vrouwen zou toelaten als lid. Zelfs Barack Obama mengde zich al in het debat: de woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat de tijd dat vrouwen van om het even wat werden uitgesloten “al lang voorbij is. De president is van mening dat vrouwen lid moeten kunnen worden van Augusta”. Eigenlijk is het een debat dat aansleept sinds 1932: Augusta heeft nooit een ledenlijst met vermoedelijk een driehonderdtal namen willen vrijgeven. Sommige leden horen tot de machtigste financiers of bedrijfsleiders ter wereld, zoals Bill Gates of Warren Buffett. Velen zijn niet eens fanatieke golfers, maar zijn volgens het magazine Fortune alleen maar lid omdat de golfsport een communicatieplatform is voor de elite van de Amerikaanse bedrijfswereld. In 2003 gingen de feministes in het offensief en probeerden ze de sponsors van de Masters aan hun zijde te scharen. Coca-Cola leek verandering te willen forceren, maar zonder resultaat. IBM zei dan weer dat het niets wilde veranderen. De Augusta National reageerde wel met een duidelijk signaal, want brak met de sponsors en zond het toernooi uit zonder publiciteit. Toen de storm wegtrok, keerde alleen IBM terug als sponsor. Sindsdien was er geen kritiek meer op het beleid van de club. Tot nu dus: Warren Buffett zei een paar dagen geleden dat hij vrouwen zou aanvaarden als hij het voor het zeggen had. “Ik zeg niet wat de bestuurders van de club moeten doen, maar als het van mij afhing, dan zouden nu al heel wat dames lid zijn.”

Buffett zei het allemaal op Bloomberg Television, na de jaarvergadering van Berkshire Hathaway, dat… 5,5 procent van IBM in handen zou hebben.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content