Atlanta bestelt Vlaams

Zonder Barco rafelen de Olympische spelen. De Kortrijkzanen leveren projectoren aan de “Games”, aan de verkeerspolitie en aan de officiële luchtvaartmaatschappij Delta.

Atlanta (VS).

B arco breekt records in de olympische stad. Het Atlanta Committee of Olympic Games stuurt de wedstrijden met projectoren van Kortrijk. Het olympisch verkeer wordt gedirigeerd door het Atlanta Trafic Management System. Centrale controleschermen van Barco samengepuzzeld uit 16 tv-projectoren bespelen de autostromen. De vluchtleiding van de lokale reus Delta volgt haar toestellen op Barco’s.

Het hoofdkantoor van Barco America ligt aan het historische slagveld van Kennesaw, Cobb County, veertig minuten van downtown Atlanta. Cobb County zendt oppositieleider Newt Gingrich naar het Congres.

Het HQ van Barco America telt vijf mensen, de totale tewerkstelling van de groep in de VS is 340, waaronder zes Belgen (Barco heeft 3200 medewerkers, 1000 in het buitenland). In de omzet van Barco weegt Noord-Amerika 22 %. Die omzet wordt voor 69 % binnengerijfd door visuals, voor 19 % door graphics en voor 12 % door automation en communication. In 2000 zit 20 % van de Barco- productie in de VS, 60 % in België en 20 % in Azië. Gelijklopend zou Barco dan zowat 33 % van de omzet ophalen in de VS, 33 % in Europa en 33 % in Azië.

Dany Claeys, president van Barco America : “Barco was reeds erg actief in de VS voor de fusie tussen Barco Industries en Barco Electronics in ’89.” Barco begon in ’83 met textielautomatisering in Charlotte (North Carolina) ; de displays in Menlo Park (Californië) en de projectoren voor Inflight Movie in Ridgewood (New Jersey) volgden. Betrekkelijk nieuw in de VS is Barco Graphics Systems, de wederdoping van de dochter Disc. Barco Chromatics een overname van ’90 werkt in Tucker onder de rook van Atlanta en bouwt toestellen voor de luchtverkeersleiding en grafische generatoren om bijvoorbeeld radarstations te sturen. Elbicon een verwerving van ’95 zit in Charlotte.

De verkoop van de projectoren boomt in de VS, een toename van 70 %. “Die groei is vrij onverwachts. We hoopten op groei, maar niet op een explosie,” zegt Dany Claeys. “Waar we minder acht op sloegen, was de ontspanningssector. Die vraagt bijvoorbeeld honderden projectoren voor de thema-restaurants.” Een derde van de projectoren wordt afgezet in de VS ; Disney, Planet Hollywood, All Star Café, Levi’s Store zijn klant. Op het nieuwe landgoed van Bill Gates ( Microsoft) hangen 28 Kortrijkse projectoren. Voor sportsimulaties (golf en ski) is er groei, in virtual reality klimt de vraag steil. De predikant in de kathedraal van Los Angeles verschijnt op zeven projectoren. De gokindustrie van Las Vegas kent de faxnummers van Barco America. En een prettige groeimarkt is de sector van de muziekoptredens.

Op de projectorshow Infocom ’96 was de stand van Barco groter dan die van rivaal Sony. De Barco’s wonnen de traditionele shoot out een duurzaamheidsproef, georganiseerd door de vakpers. “Barco behaalde de beste price/value-verhouding,” jubelt Dany Claeys.

Een nieuwe zege is voor kort gevierd. Kortrijk kocht de systeembedrijven Maya Video uit New York en American Video Communications uit Los Angeles. Maya en American Video zijn de eerste bouwstenen van de nieuwe divisie Barco Visual Systems. Zij ontwerpt de totale uitrusting, inclusief de programmatuur, voor de integratie van projectoren in complexe visualiseringssystemen. Bijvoorbeeld de besturing per scherm van een elektriciteitsnet. Barco Visual Systems symboliseert de gestage omslag van de productenmaker tot een systeemleverancier.

Dany Claeys leidt Barco in Noord-Amerika én Zuid-Amerika : “De Noord-Amerikanen blijven monocultureel, je kan hen die markt moeilijk toevertrouwen.” Een meertalige secretaresse verdient bij Barco in Sao Paulo 55.000 frank per maand. Lagelonenland Brazilië ? De huidige groeizone voor textiel- en confectieproductie is Latijns-Amerika, zegt Dany Claeys, én de kabeltelevisie ontwikkelt aan een razend ritme : “Wij moeten hen waarschuwen, dit is waanzinnig, expandeer aan een beheersbaar tempo.” Latijns-Amerika staat met 1,5 % omzet op de balans van Barco, de raming voor ’96 is 3 %.

Dany Claeys en zijn echtgenote Emmy Verheecke zijn beiden burgerlijk ingenieur. Dany werkte zes jaar voor UCO, een etalage van Barco. In ’83 vertrekt het echtpaar op vraag van Hugo Vandamme naar de VS. Emmy Verheecke spitste zich toe op de activiteiten in het westen, Dany bewerkte het zuiden. Het duo leidde jarenlang een pendelhuwelijk. Over de jaren schoof Emmy Verheecke door naar de controlevoering. Omdat dit na de benoeming van Dany Claeys tot president van Barco America in ’93 kon leiden tot belangenconflicten werd Emmy Verheecke een starter. Zij reist tussen de familiewoning in Kennesaw en haar importbedrijf in Charlotte. Emmy Verheecke : “De verkoop van voedingsdelicatessen is een breuk met vroeger, het bevalt me ontzettend, klanten overtuigen is een passie.”

F. Cr.

DANY CLAEYS (BARCO AMERICA) Het Barco-HQ, in de schaduw van Atlanta, rijft leuke olympische contracten binnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content