Architectuur met respect voor de buur
Goede architectuur is meer dan esthetiek. In de achttiende editie van de Belgian Building Awards bekroont de jury architecten die in hun ontwerp veel respect tonen voor de context waarin ze bouwen.
Belgen zijn bouwers. En we doen dat goed. De kwaliteit van onze bouwsels mag ge-zien en beleefd worden. Ook architecturaal hebben we het jongste decennium een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Maar alles kan beter. Nog altijd blijven er gedrochten verrijzen die zonder een greintje respect voor hun omgeving een plek opeisen in het stedelijke of landelijke landschap.
De winnaars van Belgian Building Awards 2012 – een wedstrijd van Trends, Top Bouw, de Belgische Architecten, Batibouw, de Confederatie Bouw en Bouwkroniek – houden op een sublieme manier wél rekening met de ruimtelijke context. Meer nog: de wisselwerking tussen omgeving en gebouw voegt in beide projecten kwaliteit toe aan het resultaat. In de categorie niet-residentieel is Stéphane Beel de winnaar met zijn uitbreiding van deSingel. Beel vervlecht heel knap het nieuwe gedeelte van deSingel met het oude gebouw, getekend door Léon Stynen. Ook in de relatie met de stad en de nabijgelegen ring toont de architect zijn meesterschap.
De woning BM, winnaar in de categorie residentieel, van de hand van architecten De Vylder, Vinck, Taillieu in samenwerking met Joris Van Huychem, getuigt ook van een grote gevoeligheid voor de context, in dit geval een bos. Het bos bleef maximaal behouden en loopt rond en zelfs in de woning door.
In de categorie residentieel is er ook een bijzondere vermelding voor het project La Savonnerie Heymans in Brussel van MDW Architecture. De jury was erg gecharmeerd door de woonkwaliteit van de sociale woningen in dit herbestemmingsproject.
Architect-designer Ron Arad, een van de vaandeldragers van het hedendaagse design, is de winnaar van de International Award. In Luik ontwierp hij de pu-blieke ruimtes van het shoppingcenter Médiacité.
De Prijs Cultureel Erfgoed, waarmee de architectuurjury een sterke en duurzame actie beloont, gaat dit jaar naar ingenieur-architect Guy Mouton. Studieburo Mouton is al jaren een verrijking voor de architectuur in ons land omdat het samen met architecten op zoek gaat naar structurele oplossingen die het ontwerp verrijken.
Design, innovatie en Keien
Ook bij de winnaar van de Design Award maakt het design integraal deel uit van het ontwerp. Het Monolith-wastafelelement van Geberit combineert functionele soberheid met een strakke materiaalkeuze van glas en aluminium.
Dat de bouw ook een innovatieve sector is, wordt elk jaar weer aangetoond met de inzendingen voor de Innovation Award. De jury koos voor de inzending van Van de Walle Bouwgroep, een microwarmtekrachtkoppeling die voor de warmte-opslag geen water maar paraffine gebruikt.
Bouwkroniek, het toonaangevende vakblad voor de bouwsector, heeft voor de achtste keer zijn ‘Keien’ uitgereikt. De Keien van Bouwkroniek zijn voor de Belgische bouwbedrijven wat de Gazellen van Trends zijn voor bedrijven in het algemeen. In de categorie algemene bouwbedrijven en afwerkingsbedrijven (erkenningsklassen D, E, F en V) kwam Hyboma als snelste groeier uit het onderzoek. Dit bouwbedrijf uit Kortemark investeert telkens een aanzienlijk deel van de bedrijfswinst in de ontwikkeling van nieuwe bouwgronden. De tweede categorie be-staat uit ondernemingen die actief zijn in grondverzet en wegen- en waterbouw (erkenningsklassen A, B, C, G en H). Denys uit Wondelgem kaapt hier de Kei weg. In de afgelopen tien jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale groep met bijna duizend medewerkers.
LAURENZ VERLEDENS
De wisselwerking tussen omgeving en gebouw voegt kwaliteit toe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier