ANTWERPSE RAND EN DE KEMPEN

1. hof ter hulst

Keuken: Frans

Gesloten: za-mid en di

Richtprijs menu: 32-55 euro

Weinig jonge chefs kunnen een parcours voorleggen zoals Johan Schroven. Hij werkte telkens twee jaar lang bij Souvereyns, Ducasse (Monaco), Guérard en Rochat (Zwitserland). In zijn verbouwde boerderij werkt Schroven met een beknopte, seizoensgebonden kaart en daaruit destilleert hij menu’s tegen aanlokkelijke prijzen. Hij kookt klassiek met een voorliefde voor het zonnige zuiden, zijn vrouw komt immers daarvandaan.

2235 HULSHOUT, KERKSTRAAT 19

TEL.: 015 25 34 40

WWW.HOFTERHULST.BE

2. De cuylhoeve

Keuken: Belgisch

Gesloten: za-mid, zo en wo

Richtprijs menu: 40-100 euro

Monique Rutgeerts was caissière in een supermarkt. Zij begon met haar man Paul Janssens, prefect op een internaat, eten te verkopen in een hoevetje. Monique ontpopte zich tot een bekwame chef-kok, ze kreeg de Gouden Garde voor Beste Vrouwelijke Kok in de Knack Restaurantgids 2005-2006. Nu draagt haar zoon de chefmuts. Paul is een aimabele zaaldirecteur. Op de spijskaart vind je aantrekkelijk geprijsde menu’s. De bereidingen zijn verzorgd en hebben smaak.

2440 GEEL, HOLLANDSEBAAN 7

TEL.: 014 58 57 35

www.cuylhoeve.be

3. DE PASTORIE

Keuken: Belgisch-Frans

Gesloten: ma en di

Richtprijs menu: 48-75 euro

Carl Wens en Loes Van Beylen toverden een zeventiende-eeuwse pastorie in tien jaar om tot een gastronomisch lustoord. De keuken is hedendaags, inventief, gestoeld op de klassieke Franse basis en wars van randgarnituur en moleculaire flikflaks. De chef leerde de stiel bij Boyer, Troisgros en Wynants. Bij mooi weer wordt er geserveerd op een van de mooiste tuinterrassen van het land. Overnachten kan in residentie Glorius.

2460 LICHTAART, PLAATS 2

TEL.: 014 55 77 86

WWW.RESTAURANTDEPASTORIE.BE

4. De watermolen

Keuken: Frans

Gesloten: nooit

Richtprijs menu: 55-64 euro

Van speeltuin tot complex met restaurant, brasserie, terrassen, hotel en congrescentrum in een bosrijke omgeving. Drie generaties Biermans maakten er hun levenswerk van. Dirk Wittebrood is een inventieve chef,

getuige zijn oesters met drie

peperdressings; ponzu met chili; zwezeriken met ahorn-siroop, kalfsjus en smoutebollen; zeetong met schorseneren en mosselen. Interessante wijnkaart.

2460 KASTERLEE, HOUTUM 61

TEL.: 014 85 23 70

www.watermolen.be

5. ter euwen

Keuken: Belgisch-Frans

Gesloten: za en zo

Richtprijs menu: 32-57 euro

Dirk Van Tichelen leerde de stiel in klassieke huizen zoals The Paddock (Keerbergen) en L’Ecailler du Palais Royal (Brussel) en stond een decennium lang naast Johan Segers in ‘t Fornuis (Antwerpen). In dit statige huis met achtertuin, in de schaduw van de kerk, trekt hij de lijn van de moderne, feestelijk gepresenteerde burgerkeuken door. Dirk kan een beroep doen op uitstekende leveranciers en dat proef je. De prijzen blijven beschaafd.

2520 BROECHEM, GEMEENTEPLEIN 20

TEL.: 03 225 58 25

www.tereuwen.be

6. De schone van boskoop

Keuken: Belgisch-Frans

Gesloten: zo en ma

Richtprijs menu: 40-85 euro

Chef Wouter Keersmaekers zet de weg naar de absolute top voort of heeft die al bereikt. De gedreven en innemende reus uit Boechout zit in ieder geval niet stil om zijn talent en kennis nog voortdurend aan te scherpen. Daarmee behoort hij tot de kruim van onze nationale chefs die zich steeds verder willen verdiepen in de snel evoluerende keuken. Korte buitenlandse stages en workshops zijn voor hem ideale pitstops in de dagelijkse ratrace naar absoluut culinair geluk.

2530 BOECHOUT, APPELKANT 10

TEL.: 03 454 19 31

WWW.DESCHONEVANBOSKOOP.BE

7. FOLLIEZ

Keuken: inventief

Gesloten: za en zo

Richtprijs menu: 34-72 euro

Het echtpaar Vanderschueren heeft al lang alles netjes op een rij en blijft met zorg waken over dit afgewerkte product. Apart en comfortabel interieur, prima chef in de figuur van raspaard Marc Clement, plus een professioneel en toegewijd zaalteam. Kortom, gezonde passie voor het aartsmoeilijke vak van restauranthouder. Als er ooit een prijs voor de beste horecaondernemer komt, staan Danny en zijn echtgenote Carine zeker mee op het podium.

2800 MECHELEN, KORENMARKT 19,

TEL.: 015 42 03 02

WWW.FOLLIEZ.BE

8. DE PASTORALE

Keuken: inventief

Gesloten: za-mid en zo

Richtprijs menu: 40-80 euro

Bart De Pooter is een chef die weet dat de mens meer dan vijf zintuigen heeft. Om die allemaal te bespelen, heeft hij vele jaren geïnvesteerd in zijn onderneming, die hij als een continu evoluerend proces beschouwt. Zijn zuivere, smaakrijke gerechten nemen daar uiteraard een belangrijke plaats in. Maar zijn visie reikt veel verder, zijn doel is de klant een culinaire totaalervaring voor te schotelen. Een succesvolle sprong naar de absolute top ligt binnen het bereik.

2840 REET, LAARSTRAAT 22

TEL.: 03 844 65 26

www.depastorale.be

9. Eyckerhof

Keuken: Frans

Gesloten: za-mid, zo-av en ma

Richtprijs menu: 39-75 euro

Ferdy Debecker heeft met zijn creaties al enkele prestigieuze prijzen op internationale kookwedstrijden in Frankrijk gewonnen. Daar moet je discipline en vakkennis voor hebben. In zijn mooi opgeknapte hoeve, waar ‘s winters de haard brandt, serveert de chef inventieve gerechten die de puurheid van de streekproducten volledig tot hun recht laten komen. Als het zomert, wordt er in de tuin opgediend.

2880 BORNEM, SPUISTRAAT 21

TEL.: 03 889 07 18

www.eyckerhof.be

10. kleine barreel

Keuken: Belgisch-Frans

Gesloten: nooit

Richtprijs menu: 35-57,5 euro

Al meer dan dertig jaar een degelijk gerund adres waar de eigenaar Marco Cleypool, in opvolging van zijn vader, de touwtjes goed in handen heeft. Prima onthaal en bediening en uitstekend comfort lokken vele zakenlui naar Schoten. Ook de keuken acteert steevast op niveau. Om de interesse levendig te houden, legt Cleypool jr., in overleg met zijn wijze en ervaren vader John en chef Harry Van Rooy, voorzichtig nieuwe culinaire accenten die veel bijval kennen.

2900 SCHOTEN, BREDABAAN 1147

TEL.: 03 645 85 84

www.kleine-barreel.be

11. kasteel withof

Keuken: Belgisch-Frans

Gesloten: zo en ma

Richtprijs menu: 38-90 euro

Feestelijk adres, luxueus comfort, stijlvolle bediening, eigentijdse keuken op basis van de beste producten, kortom genieten in het kwadraat. Voor wie niet op de kleintjes moet letten, behoort dit kasteel tot het summum. Chef-kok Peter Coucquyt verdwijnt per 1 januari 2009 van het toneel en wordt vervangen door Mathieu Pacaud. Hij is de zoon van Bernard Pacaud van het vermaarde Franse eethuis L’Ambroisie. De gastheer en wijnkenner Jurgen Lijcops blijft in dienst.

2930 BRASSCHAAT, BREDABAAN 906

TEL.: 03 670 02 20

WWW.KASTEELWITHOF.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content