Amerikaanse start-up wil 3D-printen in de ruimte
De start-up Made In Space is een goed voorbeeld van hoe 3D-printing een hele industrie op zijn kop kan zetten. Dat gebeurt in drie eenvoudige stappen.
U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.
Ondernemer en ruimtevaartingenieur Jason Dunn begreep snel wat de impact van 3D-printing kan zijn voor de ruimtevaart. Eén van de grootste problemen van ruimtereizen is de logistiek. Alles moet aangevoerd worden van onze planeet: de voeding natuurlijk, maar ook reserve-onderdelen, instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek en alle andere benodigdheden. Met een 3D-printer, waarmee je objecten kunt printen door fijne laagjes op elkaar te stapelen, kun je in theorie in het ruimtestation zelf gaan printen. Dat spaart heel wat logistiek uit en maakt ruimtevaart daardoor goedkoper. “Je kunt dan hardware naar de ruimte gaan e-mailen,” zei Jason Dunn tijdens Tedx Brussels, waar hij een presentatie hield over zijn bedrijf. Made In Space gaat te werk in drie stappen.
1 Test de huidige technologie in gewichtloze toestand. De bestaande 3D-printers zijn ontworpen voor een toestand met zwaartekracht. Bestaande 3D-printers werken niet in de ruimte omdat de onderdelen ervan gaan zweven, terwijl een 3D-printopdracht net heel nauwkeurig moet zijn. Dunn werkt samen met Nasa en kon bestaande 3D-printers testen door mee te gaan op vluchten waarin korte periodes van 20 seconden gewichtloosheid werden bereikt door acrobatische manoeuvres uit te voeren met het vliegtuig.
2 Pas de technologie aan. Jason Dunn en zijn collega’s hebben ondertussen een nieuwe 3D-printer gebouwd die aangepast is aan een omgeving zonder zwaartekracht. Made In Space is nu bezig alle criteria te halen die de Nasa oplegt.
3 Test de technologie in de ruimte. Het is de bedoeling dat de 3D-printer van Made In Space in 2014 meevliegt naar het internationaal ruimtestation ISS, waar het toestel getest kan worden. Als het lukt, zal er voor het eerst een product geproduceerd worden in de ruimte. Op termijn kun je dan zelfs satellieten in de ruimte gaan bouwen, geeft Jason Dunn zijn toekomstvisie.
Benny Debruyne
Bron: de Ted Talk van Jason Dunn in Brussel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier