AKSENTEN. REIZEN

DE REIS

U houdt het niet voor mogelijk maar toch is het waar : het centrum van Athene is autovrij. Althans voor een testperiode van 3 maanden, die begin april is ingegaan, en tussen 8 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds. Alleen taxi’s worden nog toegelaten in het “gesperde” gebied dat 2 km² beslaat. Deze maatregel moet de pollutie veroorzaakt door de permanente ellenlange files indijken. De oude momunenten, zoals het Akropolis, hebben zwaar te lijden van de vervuilde lucht. Ook de inwoners van de Griekse hoofdstad, hoewel niet onverdeeld entoesiast over de maatregel, kunnen er alleen maar bij winnen. Vooral in de zomer vormt het smogprobleem een gevaar voor de gezondheid van zieken en ouderen.

Wie een uitje naar Wenen plant en een bezoek aan de Spanische Reitschule voorziet, houdt er best rekening mee dat ook de paarden met vakantie gaan. Van einde juni tot begin september verhuizen de wereldberoemde Lippizaner naar hun buitenverblijf om er opnieuw op krachten te komen. De voorstellingen in de Spanische Reitschule vinden plaats tussen 5 maart en 25 juni, telkens op woensdag en zondag. De trainingen, die ook kunnen worden gadegeslagen, gaan door op dinsdag zonder muziek en op zaterdag met muziek. Opgelet, plaatsen moeten lang op voorhand worden besteld.

Ook de Wienerknaben nemen vakantie, tussen 25 juni en 17 september. Buiten die periode zingen ze iedere zondag en kerkelijke feestdag om 9 u15 in de Hofburgkapelle, meestal begeleid door het Weense Opera-orkest.

(Info : De brochure Wiener Szene ’95 kan gratis worden verkregen bij de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme, Louizalaan 106, 1050 Brussel, tel. 02/646.06.10)

Egypte blijkt nu toch niet bereid om de bijna afgewerkte snelweg naar de 4500 jaar oude piramides van Gizeh om te leggen. Eind vorig jaar dreigde de Unesco ermee de piramiden te schrappen van haar lijst van Wereld Erfgoed indien de achtvaksbaan die op amper vier kilometer van de drie piramiden en de sfinx aangelegd was, niet zou opgebroken worden. De piramides van Gizeh en de sfinx, die opgebouwd werden uit kalksteen, verbrokkelen letterlijk door de erosie van neerslag en wind en door de luchtvervuiling.

In december kwam president Hosni Mubarak met de Verenigde Naties overeen om de snelweg te verleggen. Hij stopte tevens de werken. Vorige week echter kwam de Egyptische regering met een plan voor de dag om een tunnel… onder de piramiden te bouwen. Wordt beslist vervolgd.

EGYPTISCHE PIRAMIDEN Ruzie tussen Unesco en Egypte over snelweg rond piramiden.

VLIEGEN

Na een lange vlucht voelt de meerderheid van de passagiers zich stram, stroef en stijf. Het kan anders.

Hoewel de meeste vliegtuigzetels tegenwoordig ergonomisch in orde zijn, zijn er voor vluchten op lange afstand toch wel een paar verschillen voor het organisme. Zo bijvoorbeeld neemt de smaakzin af met de hoogte en zakt de luchtvochtigheid in de vliegtuigkabine stilaan beneden de 10 %. Het lichaam verliest vocht, de huid droogt uit. Daaraan kan preventief verholpen worden met een huidemulsie British Airways geeft business-classpassagiers in het kader van haar programma Well Being in the Air een potje hydraterende gel voor het gelaat en een handcrème van The Body Shop. Ook drinken helpt natuurlijk. Jonge mensen voelen dorst maar met het ouder worden verdwijnt die reflex stilaan. Oudere passagiers moeten dan ook regelmatig drinken.

Alkoholische dranken zijn in elk geval uit den boze : met 1 dl verwelkomingschampagne, 50 ml sterke drank als aperitief, telkens 2 dl wijn bij het voor- en het hoofdgerecht en een glaasje port bij de kaas zaken die voorzien worden voor business-classpassagiers kan in funktie van het lichaamsgewicht een alkoholgehalte tot 2 promille gehaald worden. Dat gehalte neemt per uur maar met 0,1 promille af. Bovendien verwijdt alkohol de bloedvaten, ook in de huid, en bevordert zo de uitdroging. Wanneer hij als enige vervangstof voor vochtverlies gebruikt wordt, is ook koffie niet aangewezen. De cafeïne doet de bloedvaten van de nieren uitzetten en de vloeistof die opgenomen wordt, wordt zeer snel opnieuw uitgestoten. Mineraalwater (zonder koolzuur als u last hebt van winderigheid) en fruitsap zijn veel beter geschikt voor dat doel.

In een aantal zeldzame gevallen kan vochtverlies reeds bestaande aderaandoeningen en kan vooral gebrek aan beweging trombose veroorzaken. Bewegen kan dan ook helpen, vooral bij mensen die last hebben van kramp in de benen. Een dokter kan vaststellen of een steunkous het risico vermindert. Voetgymnastiek in de zetel kan al voor verlichting zorgen. U hoeft geen angst te hebben : lichtjes opgezwollen enkels na een paar uur vliegen zijn volkomen normaal. Het betekent nog lang niet dat u aan trombose lijdt.

Een gespannen gevoel kan weggewerkt worden met stretching of vrije oefeningen. Massage van de schedel, de slapen, de wangen en de kuiten is ook ontspannend. De meeste luchtvaartmaatschappijen tonen in hun in flight-magazine met duidelijke schetsen aan hoe te werk te gaan. Virgin Atlantic ging zelfs verder en bood massagediensten aan op haar lange-afstandsnet. Ondanks het sukses werd deze service opgedoekt. De reden ? Klachten van de thuisblijvende eega’s.

CATHY BUYCK

ALKOHOL TIJDENS DE VLUCHT ? Champagne, aperitief, glaasje wijn en portootje achteraf levert in delucht twee promille op.

TELEX

In New York is één van de strikste antirookwetten goedgekeurd in de VS : in een restaurant dat meer dan 35 zitplaatsen telt, mag u voortaan geen sigaretje meer opsteken.

De staat New York heeft nog ander nieuws : het plant een verhoging van de maximumsnelheid op snelwegen in minder bevolkte gebieden van 55 mijl per uur naar 65 mijl (105 kilometer) per uur. Oef.

Ook Lufthansa start met een telefonische of fax check-in op de luchthaven van Zaventem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content