Adembenemend

De Chevrolet Corvette is een rasechte Amerikaanse sportwagen : niet te vergelijken met Europese of Japanse “concurrenten”.

De Chevrolet Corvette is een sportwagen voor de happy few, die geen rekening hoeven te houden met de brandstofprijzen en de fiscale afstraffing van een dergelijke auto. Ze moeten echter wel oog hebben voor de bijzondere kwaliteiten van deze sportwagen. Anders gezegd : de chauffeur van een Corvette houdt er een andere rijstijl op na dan de eigenaar van een Porsche 911 of een Honda NSX.

Wie met een 911 of een NSX op de autoweg in één ruk 1000 kilometer aflegt, zal na afloop moeten toegeven dat hij oververmoeid en extra gespannen is. Dat is niet het geval wanneer dezelfde chauffeur dezelfde trip maakt aan boord van de nieuwe Corvette. Het Amerikaanse zit- en rijcomfort zorgt ervoor dat men half Europa kan doorkruisen zonder overdreven vermoeidheid.

De zeer comfortabele ophanging, de stilte in het interieur waar alleen het geluid van de banden en het windgeruis bij hoge snelheid hoorbaar zijn, en vooral de krachtige motor die gekoppeld is aan een uitstekende automatische versnellingsbak, maken elke rit met de Corvette tot een vrijwel unieke belevenis. Hoofdzaak is dat men in deze sportwagen een totaal andere rijstijl aan de dag moet leggen dan in een 911 of een NSX zo niet zal de afstand naar een ziekenhuisbed bijzonder kort zijn…

Het voorgaande betekent zeker niet dat de Corvette een zwalpende Amerikaan is, die in de eerste de beste snelle bocht van de weg dreigt te gaan. Integendeel : zodra men het enorme motorvermogen en het typische rijgedrag onder de knie heeft, plakt de Corvette letterlijk aan de baan. Hij rijdt uitermate veilig wanneer men bij het inhalen en bij het nemen van scherpe bochten gebruikmaakt van de forse kickdown, zoals dat hoort bij een op de achterwielen aangedreven auto.

Het zit- en leefcomfort in de Corvette ’97 is al even adembenemend als zijn rijkwaliteiten. De cockpit van deze “laagvlieger” oogt bijzonder mooi, maar dan wel op z’n Amerikaans. Hij is immers de erfgenaam van een totaal andere “autocultuur”, waarvan hij zowel de ambassadeur als het pronkstuk is.

De Corvette is een rasechte sportwagen, maar elke vergelijking met Europese of Japanse super-auto’s loopt mank. Men moet rekening houden met de typische Chevrolet-traditie, met de manier waarop Amerikanen een dergelijke auto gebruiken (ze rijden veelal op privé-circuits), met de verkeersomstandigheden in de VS en de vaak armzalige toestand van het Amerikaanse wegennet. Wie dat allemaal incalculeert, zal ook in België handenvol rijplezier beleven aan deze bloedmooie sportwagen.

PATRICK OP DE BEECK

Chevrolet Corvette Handenvol rijplezier voor wie zijn rijgedrag weet af te stemmen op het eigen karakter van deze rasechte Amerikaanse sportwagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content