ACV en ABVV stappen naar Grondwettelijk Hof tegen indexsprong

ACV-voorzitter Marc Leemans © BELGA

De christelijke vakbond ACV en de socialistische vakbond ABVV stappen naar het Grondwettelijk Hof tegen de indexsprong. De indexsprong werd woensdag goedgekeurd in de Kamer. ‘Dit is een regering van averechtse herverdeling’, aldus ACV-voorzitter Marc Leemans.

“We kregen de indexsprong niet van tafel. Niet via actie. Niet via overleg”, speechte Leemans in Oostende. “En dus vragen we een vernietiging via het Grondwettelijk Hof.” Leemans haalde opnieuw fors uit naar de regering. Volgens de ACV-voorzitter kan de federale overheid algemene maatregelen nemen inzake inkomens. “Maar dit is niet hetzelfde als selectief enkel de werknemers en sociale uitkeringen treffen en bijvoorbeeld niet de verhuurders en al die andere inkomensgroepen die veel beter tegen een stootje kunnen.”

Averechtse herverdeling

“Dit is een regering van herverdeling, maar dan wel van averechtse herverdeling. Die rijken rijker maakt en machtigen meer macht geeft. Met een beleid dat de rode loper uitrolt voor economische lobbygroepen. (…) Dat collectieve diensten ontmantelt en ontwricht, dat aanstuurt op een verarming van gewone mensen die van een loon of een uitkering moeten leven.

Dit is een beleid dat de sameneving splijt, dat bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet: wie werkt tegen wie niet werkt, oud tegen jong, mensen van hier tegen mensen met een migratieachtergrond, wie werkt in de privé tegen ambtenaren, én uiteraard Vlamingen tegen Walen. Dat laatste in aanloop naar de staatshervorming van 2019, om dan het land te splitsen”, aldus Leemans.

De ACV-voorzitter benadrukt alvast dat zijn vakbond in het verzet zal blijven gaan. “Deze coalitie tilde zich voor vijf jaar in het zadel, en dus mag ze rekenen op vijf jaar van verzet. Met één heldere baseline: stop de polarisatie en herstel de herverdeling.” Het ACV belooft “juridische procedures tegen asociale maatregelen, als we niet enkel de rechtvaardigheid, maar ook het recht aan onze kant hebben”.

Clash tussen overtuigingen

“Maar”, zegt Leemans, “dit is geen strijd regering versus vakbond. Dit is een clash tussen overtuigingen.” Leemans verwijst daarbij naar een uitspraak van Nobelprijswinnaar Paul Krugman vorige week in Brussel: “Hoe ongelijker de samenleving, hoe gepolariseerder de politiek en hoe groter de kans dat je het verkeerde beleid voert voor de bevolking.”

Zowat 900 vrijgestelden en militanten van het ACV zakten donderdag en vrijdag af naar het zeggenschapscongres van de vakbond in Oostende.

ABVV onderzoekt mogelijkheden

De socialistische bond ABVV stapt ook naar het Grondwettelijk Hof om de wet op de indexsprong en de wet op de loonnorm te laten vernietigen. Dat meldt het ABVV vrijdagavond.

“We zullen alle middelen inzetten, ook de juridische, voor het herstel van de koopkracht en van de vrije loononderhandelingen”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content