Aartsmoeilijk Augusta
De Masters, eerste major van 2008, begint vandaag op een parcours dat de filosofie van zijn ontwerper trouw blijft. De legendarische kampioen Bobby Jones wilde immers dat topspelers afzien op het groen van Augusta.
Tien jaar geleden begonnen op het terrein van Augusta werkzaamheden om het terrein moeilijker te maken. De aanleiding was de overwinning van Tiger Woods, een jaar voordien. In 1997 haalde hij het immers met achttien slagen onder de par. Natuurlijk ontkende de directie van de club dat: “Die plannen waren al langer klaar”, zei de toenmalige clubvoorzitter Hootie Johnson. “We willen de traditie vrijwaren die in de jaren dertig werd ingezet door Bobby Jones en Alister Mackenzie: dat het terrein zich moeten aanpassen aan de evolutie van de sport.” Vandaag geven de specialisten van het mythische terrein Hootie Johnson gelijk: Tiger Woods won sinds 1997 maar drie keer de Masters. Ver kunnen slaan, volstaat dus niet om te winnen op Augusta.
Het duo Jones-Mackenzie wilde van Augusta een terrein met achttien perfecte holes maken en putte daarvoor inspiratie uit de Old Course van St.-Andrews, een terrein dat men het best onder de knie kreeg door de bal tot op de green te laten rollen. Een manier van golfen die inderdaad nog weinig te zien heeft met het huidige spel. De meeste spelers vuren immers raketten af van op de driving , gevolgd door millimeterprecieze pitches, waardoor de par 5-terreinen par 4 worden…
Na de dood van Mackenzie bleef Jones bijna alle holes langer maken, zoals Johnson zeventig jaar later. Nu zijn de spelers verplicht om hun drive in een zeer precieze hoek te slaan en zo goed te komen liggen om naar de green te gaan. Wie met zijn drive niet de goede landingzone bereikt, raakt daarna wel eens buiten de green. En in de problemen. Want hoewel het materiaal ervoor gezorgd heeft dat de spelers opnieuw iets minder rekening moeten houden met de hoek waarin ze slaan, is Augusta vandaag opnieuw een moeilijk terrein. Het bewijs daarvan werd vorig jaar geleverd toen Zach Johnson het met een slag boven de par haalde en meteen de hoogste score ooit in de Masters evenaarde.
Jack Nicklaus, die de Masters zes keer won, stelde eens voor dat alle spelers dezelfde bal zouden gebruiken. Omdat ze dan minder ver zouden slaan en de klassieke terreinen in hun huidige lay-out zouden blijven bestaan. Zo ver kwam het natuurlijk nooit, omwille van de individuele sponsoring. En wie had dat al eens voorgesteld in 1933, tijdens een toernooi op Augusta? Inderdaad, Bobby Jones. Die het de spelers graag moeilijk maakt.
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier