Aantal schenkingen familiebedrijven stijgt in Vl. van 300 in 2011 tot 1470 in 2013. Nultarief stimulans voor overdracht.

Weinigen kennen de Vlaamse familiebedrijven beter dan Jozef Lievens. Hij is vennoot van het advocatenkantoor Eubelius, dat is gespecialiseerd in familiale ondernemingen. Bovendien is hij de oprichter van het Instituut voor het Familiebedrijf, een kenniscentrum van familiebedrijven, waarvan hij nog altijd co-gedelegeerd bestuurder is. Hij is ook de voorzitter van de raad van bestuur van Investar, de holding boven de financiële instelling Argenta.

Lievens is tevreden met de wijzigingen in het Vlaamse successiedecreet die van kracht zijn sinds begin 2012. Vroeger waren geen successierechten verschuldigd bij het erven van een familiebedrijf. Op een schenking daarentegen moest 3 procent worden betaald. “Die situatie is omgedraaid”, zegt Lievens. “Als de bedrijfsleider van een familiale onderneming niet schenkt, wordt later 3 procent successierechten geheven op de waarde van de onderneming. Een schenking is belastingvrij. De opvolging kan dus tijdens het leven van de overdrager worden geregeld, terwijl dat vroeger door de voordeligere fiscale regeling via vererving pas na zijn overlijden gebeurde.”

De opvolging in familiale ondernemingen is een stokpaardje van Jozef Lievens. Het is ook een van de meest prangende problemen van de familiebedrijven. Door het effect van de babyboom en de vergrijzing worden in België elk jaar 20.000 familiale ondernemingen met de opvolging geconfronteerd. Het is een proces dat heel behoedzaam moet worden aangepakt. “Het nultarief voor de schenking bevordert de tijdige aanpak van de opvolging. Dat was de bedoeling van het gewijzigde successiedecreet. De statistieken tonen aan dat het decreet wel degelijk effect heeft.”

Het successiedecreet definieert een familiebedrijf als een onderneming waarvan minstens de helft van de aandelen wordt gecontroleerd door één aandeelhouder. Als het om twee aandeelhouders gaat, moeten die minimaal 70 procent van de aandelen controleren. De overdrager mag het familiebedrijf schenken aan zijn kinderen, of aan zijn huwelijkspartner of samenwonende partner. Het moet gaan om een operationele vennootschap of de holding erboven. Een patrimoniale vennootschap kan niet worden geschonken tegen een nultarief.

De onderneming wordt daarbij gewaardeerd op basis van de waarde van de aandelen op datum van het eventuele overlijden van de overdrager. Toch kan de familiale overdrager de waardebepaling het beste laten staven door een revisor, om mogelijke problemen met de fiscus te vermijden.

@WOLFGANGRIEPL

“Het Vlaamse successiedecreet heeft wel degelijk effect”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content