Aanhoudend herstel na een kort dipje
De vastgoedbarometer wijst niet meteen in de richting van een afkoeling van de Antwerpse appartementenmarkt.
Drie jaar geleden rapporteerden we hier nog dat de Antwerpse appartementenmarkt kampte met een hardnekkig dipje. De vraagprijzen voor Antwerpse appartementen op de secundaire markt waren twee semesters na elkaar gedaald. In de Antwerpse binnenstad bedroeg de gemiddelde vraagprijs voor een bestaand appartement toen 230.000 euro.
In 2019 is de Antwerpse appartementenmarkt volledig hersteld van die beperkte prijsdaling. De gemiddelde vraagprijs in de Antwerpse binnenstad is geklommen tot 257.250 euro, wat neerkomt op een jaarlijks stijgingstempo sinds 2016 van 3,9 procent. In vergelijking met het derde kwartaal van 2018 is het prijspeil met 4,6 procent gestegen.
Het prijsverschil met de andere deelmarkten binnen de Antwerpse Ring is ook nog opgelopen. In vergelijking met de deelmarkt 2020 Kiel, waar de referentieprijs uitkomt op 152.750 euro, liggen de prijzen in de Antwerpse binnenstad ondertussen meer dan 100.000 euro hoger. 2020 Kiel is wel de deelmarkt met de sterkte prijstoename op jaarbasis. (+ 6,1 %).
In de Antwerpse rand liggen de prijzen dichter bij elkaar. Ekeren is met een gemiddelde vraagprijs van 174.000 euro de duurste deelmarkt in de rand. In Borgerhout zijn de goedkoopste appartementen te vinden. Daar ligt de referentieprijs op 136.500 euro.
Huurprijzen en rendement
In de Antwerpse binnenstad bedraagt de referentiehuurprijs voor een appartement van 80 vierkante meter 880 euro. Voor de goedkoopste huurappartementen moet u in Borgerhout zijn. Daar bedraagt de referentiehuur 640 euro per maand. In Wilrijk klommen de huurprijzen de voorbije drie jaar het snelst (+2,7% per jaar).
Omdat de huurprijzen niet in hetzelfde tempo evolueren als de verkoopprijzen, staan de theoretische brutohuurrendementen onder druk. In 2016 werden op sommige deelmarkten nog rendementen gehaald van meer dan 5 procent. Vandaag biedt de deelmarkt Noord het hoogste huurrendement: 4,9 procent. In de Antwerpse binnenstad stabiliseert het theoretische brutohuurrendement op 3,45 procent.
4,9 procent
theoretisch huurrendement biedt de deelmarkt Noord.
Wat meet de barometer?
De vastgoedbarometer van Immovlan.be geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van de barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immovlan.be. Het schattingsbureau de Crombrugghe & Partners past op die ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare richtprijzen voor verkoop en huurprijzen te komen. Het theoretische huurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en belastingen).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier