Aandeelhouders kunnen straks verkoop van belangrijke activa tegenhouden

Nyrstar © belga

Het wordt voor bedrijven moeilijker om achter de rug van hun (minderheids)aandeelhouders grote stukken van hun activa te verkopen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft daarover een wetsontwerp klaar. Dat moet een nieuwe Nyrstar-affaire voorkomen, schrijft De Tijd donderdag.

Dat zinkbedrijf werd overgenomen door de grondstoffenreus Trafigura, die vervolgens zo goed als alle activa van het beursgenoteerde Nyrstar voor 1 symbolische euro verhuisde naar NN2, een apart bedrijf. Daardoor werd Nyrstar de facto een bijna lege doos met alleen nog cash op de balans. De minderheidsaandeelhouders zijn misnoegd over die gang van zaken en procederen er al jarenlang tegen.

Om dergelijke situaties in de toekomst onmogelijk te maken legt Van Quickenborne donderdag een wetsontwerp op de tafel van de ministerraad. Het bepaalt dat alleen de aandeelhouders van een beursgenoteerde vennootschap de overdracht van drie vierde of meer van de activa – lees: de kroonjuwelen – kunnen goedkeuren. Tot nu kan de raad van bestuur dat alleen beslissen.

50 procent akkoord

Zulke overdrachten moeten straks – de Kamer moet het wetsontwerp nog goedkeuren – de goedkeuring van minstens 50 procent van de aandeelhouders krijgen. Als de algemene vergadering wordt miskend, kan dat leiden tot de nietigheid van de betrokken transactie. “Zo’n risico zal een beursgenoteerde vennootschap niet willen nemen, gezien de reputatieschade en de kosten voor het terugdraaien van de deal”, luidt het bij justitie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content