AAN DE GOEDE KANT

Het Brusselse kantbedrijf Verschueren maakt van Vlaamse kant een betrouwbare ambassadeur.

Belgian lace, gemaakt in China, overspoelt de wereldmarkt. “Ons product is sterk gedevalueerd,” zucht Tom Deleenheer, algemeen directeur van nv Verschueren. “Overal ter wereld is kant verkrijgbaar. De verkoop is de voorbije vier jaar teruggevallen. We hebben het jaren heel goed gehad. Maar nu moeten we ons product beter promoten. We moeten de klanten opvoeden, en hen erop wijzen dat kwaliteit nog bestaat.”

Het Brusselse kantbedrijf innoveerde het voorbije anderhalf jaar op een slabakkende markt. Tom Deleenheer creëerde een kant-site op Internet. De surfers kunnen bestellen uit een catalogus met 30 foto’s. In maart bezochten 13.500 personen de site. “De verkoop via Internet stijgt niet spectaculair. Het grootste struikelblok blijft de gebrekkige beveiliging bij het betalen.”

Specifiek voor de bedrijfswereld innoveerde de nv Verschueren met een corporate gift uit kant. Op buitenlandse reizen nemen bedrijven kant mee voor hun zakenpartners. Zakdoeken, onderleggers, tafelkeedjes, al dan niet met het logo en de initialen van bedrijf en/of klant. “Vlaamse kant is een ambassadeur voor mensen die kwaliteit op prijs stellen. Een bedrijf geeft gemiddeld 20.000 tot 30.000 frank uit voor een geschenk. De ondernemingen variëren van zeer klein tot groot.” Tot de grote behoren onder meer Siemens, Solvay en Toyota. Maar ook de overheid is klant van nv Verschueren. Zowel ambassades, federale en gewestelijke ministeries als Europese instellingen.

De bedrijfsgeschenken genereren een derde van de omzet van nv Verschueren. Vorig jaar realiseerden de zeven werknemers een omzet van 30 miljoen. Twee derde van de omzet wordt gehaald in de eigen winkel, vlakbij de Brusselse Zavel. De winkel lokt vooral buitenlandse toeristen. Met reisorganisaties sloot de nv Verschueren akkoorden om bustoeristen naar de winkel te brengen. Vooral Amerikanen en Japanners onderscheiden zich door een kapitaalkrachtige aankoop. “We geven altijd een videodemonstratie om te tonen dat onze kant nog met de hand wordt gemaakt. Onze meerwaarde steekt in de kwaliteit van het echte Vlaamse linnen, de flexibele maten en de creativiteit.” De productie wordt volledig uitbesteed. 1500 kantwerksters in Haaltert, één van de weinige overblijvende plekjes in België met huisnijverheid, naaien de naaldkant. Het werk duurt minimaal een maand.

TOM DELEENHEER (VERSCHUEREN) Vlaamse kant als ambassadeur voor zakenlui die kwaliteit willen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content