7 jazzlessen voor de sociale intrapreneur
David Grayson en twee coauteurs hebben van hun boek Social Intrapreneurism and all that jazz haast een jazzallegorie gemaakt, waarbij de jazzmuzikant staat voor de sociale intrapreneur.
U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.
Een sociale intrapreneur is iemand die voor een (groot) privébedrijf werkt en daarbij getuigt van ondernemerschap door sociale of milieuproblemen als businesskansen te bekijken. Dat leidt tot innovaties die zowel geld opleveren voor het bedrijf als goed zijn voor de samenleving.
1 Begin met jaren ‘woodshedding’ (oefenen in een houten schuurtje). Net als jazzmuzikanten eerst jarenlang eenzaam hun instrument onder de knie dienen te krijgen, moet u binnen en buiten uw dagtaak kennis opbouwen over uw sector, functie en het duurzaamheidsthema waarin u bent geïnteresseerd.
2 Oefenen als ‘sideman’. In een ondersteunende rol beginnen in een bandje, uw teamleden helpen en leren om in solo’s uw eigen muzikale ideeën uit te drukken, bijvoorbeeld door mee te werken aan prestigeprojecten in het bedrijf.
3 Jammen. Tijdens brainstormsessies ideetjes uitproberen met anderen en openstaan voor hun informele feedback.
4 ‘Paying your dues’ betekent dat een muzikant het vertrouwen en respect van zijn medemuzikanten afdwingt. Door lang genoeg op hoog niveau te presteren in het bedrijf, creëert u een netwerk en vertrouwen voor latere projecten.
5 Een bandleider worden. U stelt als sociale intrapreneur een kleine ploeg samen voor een pilootproject waarmee u de waarde van uw idee wilt bewijzen.
6 Componeren en optreden. U test de strategie waarmee u zowel commerciële waarde wilt creëren als waarde op sociaal of milieuvlak.
7 Een big band of festival oprichten. Met een groot project tilt u uw idee naar een hoger plan. U roept de hulp in van een groot aantal collega’s of partners buiten het bedrijf.
Bron: het artikel over sociale intrapreneurs in Trends van 08 mei 2014.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier