6 verborgen functies van uw iPhone

De tijd dat we de handleiding van een nieuw toestel van a tot z uitplozen, is voorbij. Daardoor kan het gebeuren dat we een aantal handige functies niet kennen. Hier zijn alvast een paar trucjes die iPhone-bezitters (met iOS 5) het leven eenvoudiger kunnen maken.

1. De autocorrectie uitschakelen

De autocorrectie is ongetwijfeld een van de handigste functies op een iPhone. Maar ook de vervelendste. Hoe vaak hebt u niet per ongeluk een sms verstuurd waarin een heel ander woord stond dan wat u be-doelde? Voortaan kunt de autocorrectie deactiveren zonder de spellingcorrectie uit te schakelen (vroeger lukte dat niet). Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord en schakel de knop ‘Autocorrectie’ uit.

2. Sneltoetsen toevoegen

Hebt u de gewoonte om bepaalde woorden af te korten, dan zijn sneltoetsen iets voor u. Daarmee kunt u zelf de afkortingen instellen die u het vaakst gebruikt. U kunt bijvoorbeeld instellen dat de letters ‘ibj’ de afkorting zijn van ‘Ik bel je’. Telkens wanneer u dan ‘ibj’ intikt, schrijft uw iPhone voluit ‘Ik bel je’. Handig. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Sneltoets toevoegen.

3. Vet en cursief in e-mails

De tekst van een e-mail opmaken, is kinderspel: blijf op de tekst drukken en selecteer het deel dat u wilt aanpassen. Als dat gebeurd is, komt er een menu te voorschijn (knippen, kopiëren, plakken…). Als u dan op de pijl naar rechts drukt, verschijnt het menu ‘ B i U’. Door een van die opties te kiezen, krijgt u vette, cursieve of onderstreepte tekst.

4. Spraakherkenning

Ook als u geen iPhone 4S hebt, kunt u zich amuseren met de spraakherkenning. Druk een paar seconden op de Home-toets van uw iPhone: de optie ‘Spraakcontrole’ wordt zichtbaar. Zodra u een bepaalde instructie geeft, zal de iPhone bijvoorbeeld iemand opbellen. Het systeem is voor verbetering vatbaar.

5. Verborgen informatievenster

Wanneer u in iOS 5 met de vinger van boven naar beneden over het scherm glijdt, ontrolt er zich een venster met allerlei info, zoals het weerbericht, uw afspraken van vandaag en notificaties van uw voornaamste apps (eBay, Twitter, Facebook…). Om het scherm te doen verdwijnen, glijdt u met de vinger van beneden naar boven.

6. Snel een foto maken

U wandelt met uw iPhone op zak in de Louizalaan en ineens kruist Madonna uw pad (waarom niet?). Een moment om te vereeuwigen. Om geen tijd te verliezen, moet u snel uw fototoestel kunnen gebruiken terwijl uw telefoon vergrendeld is. Druk tweemaal op de toets ‘Home’. De telefoon blijft vergrendeld, maar naast de balk ‘Ontgrendelen’ verschijnt een telefoonicoontje. Druk erop en neem als de bliksem uw kiekje.

Nog meer tips vindt u vanaf vandaag, 23 februari, op www.bizz.be

CHRISTOPHE CHARLOT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content