5 voor 2005
Vijf jaar is dé horizon van de belegger. Fortis Bank Investment Banking stelde met de blik op 2005 een top-vijf van koopwaardige aandelen samen. Beleggingsadviseur Rob Goyens licht toe waarom deze aandelen een aanwinst voor uw portefeuille zijn.
1. ABN AMRO
“Het klimaat voor financiële aandelen is goed omdat de langetermijnrente nog wat kan zakken. De Europese overheden moeten immers minder staatsobligaties uitschrijven dankzij de inkomsten uit de veiling van UMTS-licenties,” zegt Rob Goyens.
ABN AMRO heeft het roer omgegooid. De nieuwe topman Rijkman Groenink heeft de bestaande divisie- en landenstructuur afgeschaft en de bank gereoraganiseerd rond drie business units: één voor kleine klanten, één voor grote klanten en één voor vermogensbeheer. Deze reorganisatie moet de komende vier jaar 80 miljard frank besparingen opbrengen. De jongste halfjaarresultaten bleven wel lichtjes onder de verwachtingen, maar een bolwassing van het aandeel bleef uit omdat de bank haar financiële doelstellingen fors heeft opgetrokken. Goyens: “Tot 2004 rekent ABN AMRO op een gemiddelde stijging van de winst per aandeel van 17% in plaats van 10%. ABN AMRO is met een koerswinstverhouding van 12 in vergelijking met sectorgenoten goedkoop gewaardeerd.”
Positief voor het aandeel is ook de te verwachten transnationale consolidatiegolf in de financiële sector. ABN AMRO is daarbij zowel een jager (dankzij zijn ruime cashpositie) als een prooi (door zijn lage huidige waardering).
2. Siemens
Het Duitse Siemens is getransformeerd van een log conglomeraat naar een postindustriële reus. Het volgt de strategie om divisies apart naar de beurs te brengen en aldus waarde te creëren. De som van de delen is daarbij groter dan het geheel. Een van die divisies is Epcos, een joint venture met het Japanse Matsushita voor elektronische componenten. Begin dit jaar bracht Siemens al z’n halfgeleiderdivisie Infineon deels naar de beurs. Siemens wil ook doorstoten tot de top-drie inzake mobiele telefoons. “Het aandeel is niet meteen een koopje maar blijft in vergelijking met soortgelijke bedrijven aantrekkelijk geprijsd,” vindt Rob Goyens.
3. Telefónica
De Spaanse telecomoperator heeft een enorm groeipotentieel in Latijns-Amerika, terwijl ook Spanje zelf een van de snelst groeiende markten is. Telefónica richt zijn pijlen nu ook op de snel groeiende Duitse markt. Dat moet, wil Telefónica de vaste kosten verdelen over zo veel mogelijk klanten.
Telefónica kon ook vrij goedkoop een UMTS-licentie in Spanje in de wacht slepen. “Dat voordeel wordt wel gedeeltelijk uitgevlakt door extra heffingen op mobiel verkeer in Spanje. Maar Telefónica staat sterk op het internet met zijn dochter Terra Networks, dat fuseerde met de portaalsite Lycos,” aldus Goyens. Telefónica heeft ook contentleverancier Endemol overgenomen.
4. Tyco
Tyco is een Amerikaanse industriële en dienstengroep, opgebouwd rond vier divisies: gezondheidszorg, brandpreventie, kleppen voor de industriële markt en vooral telecom en elektronica. Die laatste divisie groeit het snelst.
De Poolse topman Dennis Kozlowski kan de vergelijking met Jack Welch, de voorzitter van General Electric doorstaan. Tyco is een meester in het opkopen en rendabel maken van slecht boerende bedrijven.
Een onderzoek van de Amerikaanse beurscommissie rond boekhoudkundige praktijken bij overnames heeft op de koers gewogen, maar Tyco is intussen vrijgepleit. Rob Goyens: “Tyco genereert een vrije cashflow van 3,3 miljard dollar. Dat maakt verdere expansie of de inkoop van eigen aandelen een stuk makkelijker. Tyco is nog een van de weinige goedkope blue chips op Wall Street.”
5. Vivendi
Deze Franse groep beheert een gediversifieerde maar sterke portefeuille: nutsvoorzieningen (water, afvalverwerking en bouw), media ( Canal+, Havas Advertising, Seagram) en telecom (mobiele en vaste telefonie).
Vivendi is de Time Warner van Europa en kan de convergentie tussen media en telecom heel goed uitspelen, vooral in mobiel internet.
“Het aandeel is overdreven sterk teruggevallen wegens het hoge prijskaartje bij de overname van Seagram. De jongste halfjaarcijfers waren wel beter dan verwacht,” zegt Goyens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier