3 vragen aan Tom Liekens

‘Het einde van een sombere dag’ is een vreemde titel voor uw expo in Art Center Hugo Voeten in Herentals.

“De titel, die is ontleend aan een schilderij van Valerius De Saedeleer, geeft de mood van de tentoonstelling goed weer. Ik palm een zaal in met monumentale schilderijen over de jacht. Hugo Voeten, die het privémuseum heeft opgericht, was een fervent jager. Mijn schilderijen confronteer ik met een selectie van de jachttrofeeën die hij verzamelde.”

Neemt u stelling in over de jacht?

“Ik ben een groot dierenliefhebber en een fervent tegenstander van de jacht, maar tegelijk snap ik de aantrekkingskracht van zulke trofeeën. De jacht is ook een boeiend thema in de kunstgeschiedenis: zulke taferelen komen al voor in de grot van Altamira. Het was voor kunstenaars de kans eens alles te geven in scènes vol wilde dieren. Dat inspireert me enorm.”

Er komt een bijzonder druk voorjaar aan.

“Tegelijk met de expo in Herentals opent een show in Sint-Niklaas over een ander van mijn lievelingsthema’s: de wunderkammer. Daarvoor heb ik ook werk uitgeleend. En deze zomer heb ik een soloshow in het middeleeuwse Gerard De Duivelsteen op de Gentse Feesten. Daar toon ik voor het eerst de monumentale theaterdoeken die ik in opdracht van gezelschappen heb gemaakt. Ik combineer die met recente werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content