3 vragen aan Geert Verbeke

Kunstverzamelaar

U hebt een ecologische primeur in de museumwereld.

“We hebben ongeveer 4000 zonnepanelen geplaatst in de Verbeke Foundation, het private kunstinitiatief dat mijn vrouw en ik in 2007 in Kemzeke hebben geopend. Op de voormalige locatie van de transportfirma Verbeke hebben we 20.000 vierkante meter aan overdekte ruimte. Door die nieuwe zonnepanelen zijn onze gebouwen nu volledig energieonafhankelijk. Dat past in onze circulaire filosofie: de Verbeke Foundation moet een levende biotoop zijn voor cultuur, natuur, ecologie, en moderne en hedendaagse kunst.”

Waarom duurde het zo lang?

“Ik ben er al jaren mee bezig, maar ik kreeg geen vergunning voor windmolens, een biomassacentrale of zonnepanelen. Ik mocht zelfs geen hokje bouwen voor mijn transformatoren. We beslisten die panelen zelf te plaatsen. Het is een statement voor de toekomst van ons gebouw en onze werking.”

Was dat de aanleiding voor de lopende expo Groentopia?

“Absoluut. We hebben veel werk van biokunstenaars in de collectie. Maar voor Groentopia brachten we internationale kunstenaars bijeen, die ook bezig zijn met ecologie, onder wie Maarten Vanden Eynde, Martin uit den Bogaard, Joost Conijn en Karl Heinz Jeron. Ze maken bijvoorbeeld kunstwerken over zonnepanelen of windmolens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content