2020 in zes vragen

THOMAS PIETERS Vier jaar geleden kwam onze landgenoot heel dicht bij een medaille. © BI

Voor de golfsport belooft 2020 een topjaar te worden. Er is niet alleen een editie van de Ryder Cup, er staan ook Olympische Spelen op het programma. Een vooruitblik naar wat het nieuwe seizoen kan brengen.

Zestiende major voor Tiger? Hij heeft vijftien overwinningen in grandslamtoernooien achter zijn naam. Tiger Woods komt op 44-jarige leeftijd dus weer wat dichter bij het record van Jack Nicklaus, die in zijn carrière achttien majors won. Woods kan terugblikken op een uitstekend seizoen 2019, met onder andere winst in de Masters van Augusta. Of hoe hij meer dan ooit weer heel dicht bij zijn allerbeste niveau zit. De Amerikaan is momenteel de zesde speler in de wereld en hoort bij de kanshebbers om in 2020 een major te winnen. Hij koestert ook de ambitie om goud te pakken op de Olympische Spelen van Tokio.

Eerste titel voor Thomas Detry? Thomas Detry wacht nog altijd op een eerste overwinning in de European Tour. Onze 26-jarige landgenoot voerde het klassement bij de start van de laatste wedstrijddag al vaak aan, maar kon die positie geen enkele keer doortrekken naar toernooiwinst. Een tij dat de Brusselaar in 2020 wil keren om ook een plaats af te dwingen in de top honderd van de wereld. Daarmee zou hij voor het eerst mogen deelnemen aan een toernooi van de Grand Slam. Ambitieus maar verre van onmogelijk.

Belgische medaille in Tokio? Sinds de Spelen van Rio in 2016 is golf opnieuw een olympische sport. Vier jaar geleden kwam onze landgenoot Thomas Pieters heel dicht bij een bronzen medaille. De Antwerpenaar werd toen vierde achter Justin Rose, Henrik Stenson en Matt Kuchar. Wellicht krijgt ons land deze keer, op de Spelen van Tokio, twee vertegenwoordigers aan de afslag bij de heren. Daarmee is België zeker niet kansloos voor een medaille. Thomas Pieters, Thomas Detry en Nicolas Colsaerts zijn er in ieder geval helemaal klaar voor.

Amerikaanse winst in Ryder Cup? De Amerikaanse ploeg won maar een van de recentste vijf edities van de Ryder Cup. In september komen de Amerikanen dan ook heel gemotiveerd aan de afslag van editie 2020, die gespeeld wordt op het parcours van Whistling Straits in Wisconsin. Hoewel ze bijna altijd schitteren in de individuele toernooien, hebben de Amerikanen het moeilijk om het juiste recept te vinden voor wedstrijden in teamverband. De troepen van kapitein Steve Stricker hebben onlangs nog wat meer zelfvertrouwen gekregen met een overwinning in de Presidents Cup.

Eerste grand slam voor Jon Rahm? De winnaar van de Europese Race to Dubai 2019 lijkt niet meer af te stoppen. De 25-jarige Spanjaard, die honderd kilo op de weegschaal zet, speelde vorig jaar indrukwekkende statistieken bij elkaar: 17 keer in de top tien in 25 toernooien. Het doet denken aan de gulden debuutjaren van Tiger Woods. Met als enige en grote verschil: Rahm kon nog geen enkel grandslamtoernooi winnen. De Bask hoopt dan ook dat 2020 het jaar van zijn grote doorbraak wordt, met niet alleen winst in een major maar ook de positie van nummer één in de wereld.

Welk toernooi in België? Met het verdwijnen van de Belgian Knockout verliest ons land zijn enige toernooi in de European Tour. Komt daarbij dat de Belgische manche in de Challenge Tour een beurtrol krijgt met een ander toernooi, dat in 2020 in Nederland wordt gespeeld. Het enige internationale toernooi voor profspelers op een Belgische green wordt dit jaar dus eentje in de Ladies European Tour, een primeur trouwens, gespeeld op het parcours van Naxhelet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content