1,5 MILJARD VOOR 13 WERKNEMERS
Waarom de GIMV Halder Holdings overnam.
Na het mislukte bod op de Nederlandse risicokapitaalverstrekker Alpinvest maakte de GIMV in mei 2000 bekend dat het anderhalf miljard frank neertelde voor de Haagse durfkapitaalgroep Halder Holdings.
Halder heeft geen rechtstreekse participaties in bedrijven. “We beheren de portefeuille in groeibedrijven voor derden,” licht Paul Deiters, chief executive officer van Halder en sinds kort GIMV-directeur, toe. De GIMV betaalde dus 1,5 miljard voor dertien werknemers, zo’n 100 miljoen frank per kop. De dertien professionals van Halder hebben zich dan ook schriftelijk moeten engageren om nog minstens drie jaar bij de groep te blijven.
De vrij koele Deiters schrikt als we vragen of de overname van Halder meer is dan een veredelde headhuntingoperatie. “Wij genereren ook winst, weet u,” zegt hij strak. “Als Halder een fonds beheert, ontvangt het – naast een vergoeding voor de kosten en management fees – een deel van de meerwaarde van de activa, de carried interests. Een deel daarvan wordt in nieuwe fondsen geïnvesteerd. Dit jaar budgetteren we een winst van 200 miljoen frank. De Halder-medewerkers hebben er belang bij om langer dan drie jaar voor de groep te blijven werken, omdat ze een progressief aandeel in de winst krijgen via de carried interests.”
Halder Holdings, in België actief met Halder Invest, kwam in 1988 tot stand. Toen namen Deiters en René Smits via een management buy-out het beheer van het durfkapitaal van Oranje Nassau Groep over (toen goed voor een portefeuille van 110 miljoen gulden).
Grosso modo komt de werkwijze van Halder erop neer dat Deiters en zijn team op zoek gaan naar institutionele beleggers, met de vraag of ze in een fonds willen investeren dat door Halder wordt opgericht en beheerd. Zo trok hij de markt op met Halder I, II, III en IV. De pensioenfondsen van Shell, Agfa-Gevaert, Akzo en Rabo, en verzekeringsmaatschappijen Generali, Amev en Aon vertrouwden hun investeringspolitiek gedeeltelijk aan Halder toe. Momenteel beheert Halder via Halder III en IV respectievelijk 165 miljoen en 253 miljoen gulden (I en II werden vereffend). In beide fondsen heeft de holding een aandeel van 5%. “Halder V – gehoopte omvang: 250 miljoen euro – ligt op de tekentafel,” zegt Deiters. “Voor het einde van dit jaar moet de eerste inventaris afgewerkt zijn. Ook de GIMV zal eraan deelnemen.”
René Smits, die bestuurder van de GIMV wordt, is de hoofdverantwoordelijke voor de participatiepolitiek van de fondsen. Hij speurt via de kantoren in de drie landen naar Belgische, Nederlandse en Duitse ondernemingen met een minimumomzet tussen 600 miljoen en één miljard frank, die een management buy-out willen realiseren. Het Halder-management eist van het bedrijf waarin het investeert een topdriepositie in zijn niche. In vier tot zes jaar moet er, via een beursnotering of een overname, een exitmogelijkheid zijn.
Halder III kan als voorbeeld dienen. Dit fonds participeerde sinds 1990 in 25 bedrijven. Daarvan zitten er nog zeven in de portefeuille. De rest werd verkocht, wat een meerwaarde van 32% procent opleverde. Halder Holdings ontvangt daar 20% van, het markttarief.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier